Potpisan sporazum o kulturnoj saradnji sa bibliotekom iz Azerbejdžana

P1010114

Jučer je u prostorijama NUB „Derviš Sušić“ Tuzla upriličeno potpisivanje   Sporazuma o kulturnoj saradnji između Republičke omladinske biblioteke nazvane po poznatom azerbejdžanskom književniku i dramaturgu I.Iabbarliju iz Bakkua i Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla. U ime NUB „Derviš Sušić“ Tuzla sporazum je potpisala direktorica mr.Enisa Žunić, a u ime biblioteke iz Azerbejdžana   dr. Samir Abbasov savjetnik u Odjeljenju za bibliotekarstvo pri Ministarstvu za kulturu i turizam Azerbejdžana.

-Potpisivanje ovog sporazuma, veoma je važno za našu ustanovu. Ovo je način da ozvaničimo saradnju biblioteke iz Tuzle i Bakkua. Cilj nam je da naše kulturno – historijsko nasljeđe predstavimo ljudima u Azerbejdžanu i obratno, da se građani Tuzle, TK i šire upoznaju sa kulturom i historijom Azerbejdžana, istakla je direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr.Enisa Žunić.

          Profesor Abbasov  gost je Biblioteke od 16 – 19 septembra i glavni cilj njegove posjete našem gradu jeste uspostavljanje kulturne saradnje Azerbejdžana ( Bakkua) i Tuzle kao i upoznavanje sa našom historijom, kulturom i tradicijom.

Dr. Samir Abbasov savjetnik u Odjeljenju za bibliotekarstvo pri Ministarstvu za kulturu i turizam, kazao je da potpisivanje Sporazuma između dvije biblioteke znači otvaranje Azerbejdžanskog kutka u biblioteci u Tuzli, i obratno otvaranje bosanskohercegovačkog odjela u biblioteci u Bakkuu.

U okviru posjete našoj zemlji gospodin Abbasov se susreo sa predstavnicima Vlade TK, načelnikom Općine Tuzla, Jasminom Imamovićem, direktorom Behram-begove medrese u Tuzli, Vahid ef.Fazlovićem, te je obišao kulturno – historijske znamenitosti Tuzle i TK, Memorijalni centar u Srebrenici – Potočari, Biblioteku u Kalesiji, Behram-begovu biblioteku u Tuzli i druge institucije

Preskoči na sadržaj