Tokom 1997. i 1998. godine u okviru Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima, kao izraz potrebe za uspostavljanjem dugoročne međunarodne saradnje na kulturnom i naučno-obrazovnom planu.

(Francuski kulturni centar “Sophie Chifflet” više ne djeluje u sastavu Biblioteke “Derviš Sušić.)

Sastavni dio fonda monografskih publikacija čine knjige na stranim jezicima, među kojima su najbrojnija izdanja na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. U okviru ovoga segmenta bibliotečke građe mogu se posebno spomenuti sljedeće grupe knjiga, odnosno kolekcija:

  • knjige za djecu, atlasi i slikovnice na engleskom jeziku (Dječije odjeljenje)
  • zbirka knjiga iz prirodnih, primijenjenih i tehničkih znanosti na njemačkom jeziku (donacija Visoke tehničke škole iz Achena)
  • bazična kolekcija naslova za studij engleskog jezika koja uključuje po jedan primjerak raznovrsnih rječnika, gramatika, izabranih naslova iz oblasti lingvistike, te izbor klasičnih djela engleske književnosti (poklon British Councila)
  • knjige na njemačkom jeziku pisane gotskim pismom.

Ovi dijelovi fonda zastupljeni su u katalozima, a potpunije informacije mogu Vam pružiti bibliotekari u Centralnom posudbenom odjeljenju i Općoj čitaonici.

Preskoči na sadržaj