Najčitanije knjige u februaru 2010.godine

tri_knjige

  Literatura za odrasle

  1. Osman Arnautović – Ukleta čaršija
  2. Andrej Nikolaidis – Balkanska rapsodija
  3. Ismar Mujezinović – Ring
  4. Nikola Petković – Uspavanka za mrtve
  5. Tahir Pervan – Kama i jama

O knjizi “Ukleta čaršija”:

Roman Osmana Arnautovića “Ukleta čaršija”, odmah po izlasku iz štampe pobudio je nesvakidašnje interesovanje čitalačke publike i kulturne javnosti u BiH. Za manje od mjesec dana, na predstavljanju u Tuzli i na sajmu knjiga u Sarajevu, gotovo da je prepolovljeno prvo izdanje, a vec ima interesa i za njegovu ekranizaciju.

ukleta_carsija

U osnovi ove autentične detektivske priče je nesvakidašnja sudbina Bošnjaka Nedima koga je od šefa bijeljinske policije (koji ga je, u aprilu 1992. godine, stavio na spisak za likvidaciju), za 2.000 maraka otkupio jedan seljak. Njegov “spasitelj” će ga, potom odvesti u podrum svoje kuće, gdje će ga okovati u lance i držati zarobljenog punih 14. godina.

Strana literatura

1. Mary Higins Klark – Anastazijin sindrom
2. Steven Pressfield – Ognjena kapija
3. Chimamanda Ngozi Adichie – Pola žutog sunca
4. Whanda Ramos – Obala
5. Elfriede Jelinek – Ljubavnice

 

 

anastazijin_sindrom

O knjizi “Anastazijin sindrom”

Hoće li ugledna književnica i supruga budućega britanskog premijera uspjeti uteći osveti koja ju čeka već više od tristo godina? Je li povezana sa ženom sličnoj njoj koja po londonskim turističkim atrakcijama postavlja bombe?

Tko su djeca koja bez nadzora lutaju New Yorkom? Hoće li mlada žena uspjeti pobjeći psihopatu koji ju je oteo na proslavi godišnjice mature? Hoće li dobitna srećka na lutriji dostavljaču novina donijeti sreću ili smrt? Anastazijin sindrom zbirka je napetih kriminalističkih priča slavne Mary Higgins Clark. Naslovna priča ponešto je duža pa se može nazvati i kraćim romanom, dok ostale po količini intriga, strave i zlokobnosti uopće ne zaostaju za njom.

 

 

Dječija literature

  1. Silvija Šesto – Vanda
  2. Branka Primorac – Sve zbog Ane
  3. Isak Baševis Zinger – Pripovjedač Naftali i njegov konj Sus

O knjizi „Vanda”

Vanda ima trinaest godina i puno problema s matematikom… I s Ljerkom koja je pobjegla od kuće od nasilnog maminog dečka… I s mamom koja je u drugom stanju… I s tatom koji nikad nema vremena… I s Igorom koji je čudno gleda… I s bratom koji joj dosađuje… I s Farnijem kojeg je totalno zapustila… I s bakom, djedom… Ipak, Vanda nema problema s tetom Zlatom koja je svesrdno izvlači iz mreže problema dokazujući time kako nam i problemi, poput vitamina, pomažu u sazrijevanju.

vanda

Porodični -ljubavni roman za mlade “Vanda” godinama je na vrhu lista čitanosti. Provjerite zašto i krenite od 1. stranice pa dalje…

Služba za odnose s javnošću
NUB Derviš Sušić” Tuzla

Preskoči na sadržaj