Zbirka poezije “Vode su uvijek duboke” autorice Nure Suljkanović promovisana u NUB “Derviš Sušić” Tuzla

Ljubitelji poezije su sinoć u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla imali priliku prisustvovati promociji zbirke poezije “Vode su uvijek duboke” autorice Nure Suljkanović.

Promociju je moderirala mr.sc. Enisa Žunić, dok je stihove čitala mlada i perspektivna pjesnikinja Dženita Memić. Za interesantnu i pomalo nesvakidašnju atmosferu se pobrinuo Meša Pargan, književnik i publicista, koji se u ulozi promotora odlučio za ležerniji pristup, pa je kroz niz pitanja i odgovora, razgovorom sa autoricom zbirke, publici dočarao svoj doživljaj knjige.

– Nura Suljkanović je u knjizi “Vode su uvijek duboke” ispisala svojevrsnu lirsku kroniku putovanja vlastitoga unutarnjeg bića od jedne do druge egzistencijalne tačke. Rijetki su danas autori koji svojom poetikom uspijevaju u ravan razumljivosti dovesti i realno i imaginarno, sve vrijeme vodeći stih rubom vlastitog odnosa prema transcendentalnom. U poeziji Nure Suljkanović, odnos prema Bogu nije puka simplifikacija te korelacije, već je taj odnos utrta staza kojom Autorica uspijeva posipati neke od najboljih stihova, ikada ispisanih u bosanskom jeziku. Čitaocu je na radost ići tim putem i nalaziti te bisere – rekao je u svom predstavljanju ove zbirke Pargan.

Preskoči na sadržaj