Upriličena izložba fotografija “Između memorije i zaborava”

Sinoć je u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”na Trgu Slobode održana izložba fotografija “Između memorije i zaborava” u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke”Derviš Sušić” Tuzla.

Prisutnima se u ime zaposlenika Biblioteke obratila direktorica ove ustanove Mirna Trifković, te u ime Grada Tuzla Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla koja je i otvorila ovu izložbu. Program je vodila Amela Galešić, a za muzički ugođaj bio je zadužen mladi gitarista Tarik Sakić.

Prema riječima direktorice Trifković ovom izložbom je predstavljeno 26 panoa na kojima se mogu vidjeti fotografije Grada Tuzla koje su nastale krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, a koje osvjetljavaju historiju našeg grada, kao i specifičnosti tuzlanskog kulturnog naslijeđa, te vjerujemo da će potaknuti sjećanje na Tuzlu, kakvom je pamte starije generacije naših sugrađana.

– Fotografije vjerno dočaravaju naš grad iz vremena prošlog stoljeća, i to na način predstavljanja gradskih kvartova, ulica, parkova i prepoznatljivih objekata od kojih veliki broj više i ne postoji danas. Orginalne i atraktivne fotografije, nisu samo dio lokalne memorije, one predstavljaju i univerzalnu priču o Gradu Tuzla koji je zbog nekontrolisane eksploatacije slane vode i višedecenijskog tonjenja tla godinama postepe mijenjao svoju urbani i arhitektonski izgled.Predstavljanjem ovog vrijednog fonda, oživjeti ćemo i memorisati sjećanje na prošlost Grada. Sjećanje koje je duboko integrisano u kulturu i historiju našeg grada, kazala je Trifković.

Direktorica Trifković u svom obraćanju prisutnima zahvalila se Gradu Tuzla uz čiju finansijsku podršku je večerašnja izložba i organozvana,kao i na pruženoj tehničkoj podršci Centru za kulturu Tuzla i Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Nataša Perić,predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla kazala je da Grad Tuzla već tradicionalno svake godine organizuje Manifestaciju „Ljeto u Tuzli“ na kojoj podržava sve kulturne aktivnosti koje imaju za cilj promociju kulturne raznolikosti našeg grada.

– Sinoćnja Izložba „Između memorije i zaborava“ u organizaciji NUB „Derviš Sušić“ jedan je od podsjetnika bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa Tuzle. Na fotografijama možemo vidjeti odnosno podsjetiti se na Tuzlu kakva je nekada izgledala. Stoga ova izložba fotografija čuva od zaborava jedan dio istorije našeg grada i ukazuje na činjenicu da je kulturno-istorijsko nasljeđe veoma važno za lokalnu zajednicu odnosno za identitet njenog postojanja. Organizacijom ove izložbe, tuzlanska biblioteka „Derviš Sušić“ nas podsjeća da trebamo biti ponosni na istoriju i kulturu Tuzle. Čestitam direktorici Biblioteke, Mirni Trifković, na uspješnoj realizaciji ove aktivnosti, kao i osoblju koje je pripremilo ovu zahtjevnu izložbu. Takođe, želim puno uspjeha u daljem radu i da Biblioteka kao i do sada, svojim radom nastavi ukazivati da je jedan od kulturnih mjesta koje čuva i prezentuje kulturno blago Tuzle, kazala je Perić.