U NUB “Derviš Sušić“ Tuzla održana radionica Javnog zagovaranja

image1

U  NUB “Derviš Sušić“ Tuzla održana radionica Javnog zagovaranja koja se realizuje u okviru  projekta “SPAJALICA“. Projekat “SPAJALICA- Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama“ sufinansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77 EUR u kojoj EU sufinansiranje iznosi 73.682,16 EUR. Ovaj projekat implementiraju JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

Radionica je održana u JU  NUB “Derviš Sušić“ Tuzla, a voditeljice radionice su bile iskusne trenerice Emina Žunić i Daria Vilušić.

Cilj ove radionice bio je upoznati mlade sa javnim zagovaranjem, a kroz praktičan rad na radionici iznjedrili su preporuke/inicijative institucijama vlasti, a koje se tiču rješavanja problema mladih osoba u lokalnoj zajednici. Mladi su istakli koji su to gorući problemi koji se tiču mladih ljudi na prostoru grada Tuzla i tražili su od nadležnih organa vlasti da pokušaju riješiti te probleme. Jedan od glavnih problema, a koji se tiče pitanja mladih jeste zaposlenje mladih. Oni smatraju da se borbom protiv mita i korupcije može riješiti ovaj problem. Osnovno riješenje za ovaj problem je da se uvede transparentnost prilikom zapošljavanja i da se uvede tehnološka modernizacija sistema zapošljavanja. Na ovaj način će se sudionici radionice potaknuti na dalji samostalan aktivan rad u lokalnoj zajednici istakao je Projekt menadžer Dr. Edin jahić.

Učesnici na radionici su bili učenici srednjih škola i studenti i u razgovoru sa njima zaključili smo da je ova radionica za njih veoma korisna.

Preskoči na sadržaj