„Slavuji“ pjevali u čast Svjetskog dana knjige

JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Deriš Sušić“, na inicijativu Gradskog dječijijeg hora „Slavuj“, a u suradnji sa JU Osnovnom muzičkom školom Tuzla i PPU „Montessori Kutak“ obilježila je danas, 24. aprila 2024. godine Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Prigodan program i radionicu za mlade polaznike pripremila je i vodila tuzlanska pjesnikinja Mirela Avdagić. Cilj radionice je bio da ukaže na važnost knjige, te da potakne i razvija ljubav prema čitanju od namlađeg uzrasta.

Svima znane stihove dječijih pjesama imali smo priliku čuti u horskoj izvedbi uz muzičku pratnju profesora Zlatana Mujkića. Mališani iz Gradskog dječijeg hora „Slavuj“, pod vodstvom profesorice Renata Bagarić izveli su pjesmu po tekstu Mare Grbić „Hoću prava“. Polaznici PPU „Montessori IQ kutak“ izveni su pjesmu „Vezeni most“, a učenici 1. razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, sa nastavnicom Herminom Osmanović, izveli su pjesmu Šime Ešića „Čuvaj mamu da ti duže traje“. Imali smo priliku na flauti čuti i Hanu Hadžiefendić, učenicu 3. razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, u klasi Zerine Azabagić.

Na kraju su mališani imali priliku da upoznaju proces pisanja muzike na već poznate stihove, pa su zajednički uvježali pjesmu „Slavuj“, koju je za ovu priliku napisala Mirela Avdagić.

– Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, u svom radu se posebno posvećuje razvijanju čitalačkih navika najmlađe populacije. Načini na koje postižemo svoje ciljeve su različiti i zahtijevaju temeljit i predan pristup. U pronalaženju zanimljivih načina da djecu privučemo u biblioteku, ostvarujemo saradnju da organizacijama i udruženjima koje su na istom putu. Raduje me što je ovim povodom saradnja sa Gradskim dječijim horom „Slavuj“, Osnovnom muzičkom školom Tuzla i PPU „Montessori kutak“ rezultirala jednim izuzetno zanimljivim događajem – rekla je Sanja Dukić, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Preskoči na sadržaj