Selim Bešlagić poklonio svojih 1.300 knjiga Biblioteci

phpThumb_generated_thumbnailjpg

slika_2Tuzlanska Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ od danas je bogatija za 1.300 naslova, koje su kao poklon građanima Tuzlanskog kantona donirali supružnici Amira i Selim Bešlagić.

Ovo je bio povod i da prisutni, prilikom potpisivanja ugovora o poklonu knjiga, ukažu na radost čitanja, kao i na činjenicu da ljubitelji pisane riječi uz knjigu nikada nisu usamljeni.

Enisa Žunić, direktorica Biblioteke kazala je da je ova donacija vrijedna oko 15 hiljada KM a uz knjige poklonjene su i tri vitrine.

-Kada u jednu biblioteku stigne stotinu knjiga, to je velika stvar. Kada smo čuli da se porodica Bešlagić odlučila na ovakav čin, bili smo veoma obradovani. Dogovor je da dio knjiga proslijedimo u lukavačku biblioteku-izjavila je Žunić.

Amira Bešlagić kazala je da je kućnu biblioteku prvobitno poklonila kćerki Maidi, ali nakon što su čuli da Biblioteka ne raspolaže nekim naslovima koje oni imaju u svojoj bogatoj zbirci, zajedno su donijeli odluku da sve knjige poklone.

-Ideja je potekla od Selima. On je, kao političar, godinama dobivao razna djela od ambasadora i predsjednika. Kolektiv Biblioteke ovaj je dar dočekao sa suzama, što nas samo podstiče na nastavak suradnje-kazala je Bešlagić.

Bivši tuzlanski načelnik izrazio je očekivanje da će nekadašnje njegove knjige poslužiti učenicima i studentima ali i ostalim posjetiteljima Biblioteke.

Preskoči na sadržaj