Promovisane knjige Posljednji princ i Merkaba Samire Begman – Karabeg

P1010033

U Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla preksinoć su promovisane  dvije nove knjige pjesnikinje Samire Begman – Karabeg. Pjesnjikinja dolazi iz Ciriha, Švicarska. Riječ je o knjigama Posljednji princ i Merkaba (muzika/govor duše).

Domaćin večeri bila je mr. Enisa Žunić, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i   moderatorica Sanja Dukić, dok su knjigu promovisali Sabahudin Hadžialić, književnik, Zlata Žunić, publicistkinja.

Prema riječima publicistkinje Zlate Žunić, Posljednji princ je priča o posljednjem bosanskom princu situirana u svijet spisateljičinog zavičaja, gdje je još uvijek živi duh zoroastijanskog dualizma mitova i legendi o vječnoj borbi dobra i zla, poniklim u manihejskoj kulturi srednjovjekovne Bosne.P1010044

O djelu Merkaba književnik Sabahudin Hadžialić je rekao da je to postulat činjenja po već uobličenoj viziji svjetla per se unutar muzike tijela duha, odnosno, svjetla tijela duha. „Autorica pokazuje da dar koji posjedujemo ne koristimo. A to nije teško, dovoljno je samo da smoznamo, otvorimo, razgrnemo lošu karmu i krenemo ka svjetlu, muzici, čovjeku iznad svega“, riječi su književnika Sabahudina Hadžialića.

Preskoči na sadržaj