Promovisane dječije poeme „Blesmice“ Almira i Ajše Hukić

Ilustrovana zbirka dječijih poema “Blesmice – blesave pjesmice za cijelu porodicu” autora Almira Hukića, u srijedu 6. marta 2024. godine je promovisana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli.

Kako je objasnio autor, ideja za zbirku javile se prije četiri godine, odnosno, pojavom pandemije korona virusa. Njegova, tada trogodišnja kćerka, imala je neke maštovite ideje koje su ga ponukale da stvori zbirku, odnosno, štivo koje mogu prepričavati navečer.

“Stvorili smo više zbirki poema. Ovo je prva pod nazivom “Blesmice”. Sadrži 20 poema u koje je inkonporirana plejada različitih, nazovimo ih, blesavih likova koji mogu proizaći iz dječije mašte”- objasnio je Almir Hukić. S obzirom na to da je on fotograf, te je objavio nekoliko knjiga, sa izdavaštvom je već imao iskustva. No, prvobitno nije bila zamisao da to ide u javnost već samo da bude dio porodičnog kruga.

“Supruga i i još par prijatelja su pročitali i rekli da to nije loše i da bih to mogao objaviti. Tako je krenula ideja i knjiga je ugledala svjetlost dana. Knjiga se, za sada, može nabaviti direktno kod mene jer je štampana samo u 200 primjeraka” – rekao je autor.

Kako je kazala Sanja Dukić, direktorica Narodne i niverzitetske biblioteke “Derviš Sušić” koja je recenzirala knjigu, to djelo je vratilo u djetinjstvo.

“Meni se probudi svijet mašte. S obzirom na to da i ja imam malo dijete, shvatila sam da je to jedan divan most između djece i roditelja. Način na koji je autor napravio knjigu, povezuje djecu i roditelju. U ovom vremenu kada imamo malo vremena da se posvetimo djeci i nađemo neke zajedničke interese, naiđu knjigu kao što je ova i otvore nam sva vrata i prozore u te ljepše svijetove” – kazala je Dukić.

Život poemama udahnuo je i fantastičnim ilustracijama Kalmana Moldvaia, a stih jedne od poema šalju jasnu poruku i djeci i roditeljima koji žele knjigu:

„Dođite djeco, dođite i stari,
dođite bube, stvinari,
dođite žene i muškarci,
vile i komarci.
Dođite svi da vidite to čudo,
što uzima dah koliko je ludo!“

 

Tekst: Nataša Tadić

Foto: Almir Hukić

Preskoči na sadržaj