Promovisana knjiga o ekologiji Nedovoljna ekološka pismenost građana

ekologija

ekologija2U Javnoj ustanovi NUB „Derviš Sušić“ Tuzla upriličena je promocija knjige pod nazivom „Ekologija, novi način razmišljanja, nova ekološka svijet“. Autori ovog vrijednog i zanimljivog djela su Ratko Banović i Zvjezdan Karadžin iz Tuzle, a pored njih, o knjizi su govorili prof.dr.sc. Sabit Begić i prof.dr.sc. Rifet Terzić.

Kada smo odlučili da napišemo knjigu „Ekologija, novi način razmišljanja, nova ekološka svijet“, namjera nam nije bila da ponudimo udžbenik iz ekologije već da istražimo zašto je nivo ekološke svijesti naših građana još uvijek nizak, iako u posljednje vrijeme, kako u okviru obrazovnog sistema tako i izvan njega, građani i đaci stiču formalno i neformalno obrazovanje, kaže doc.dr. sc.Zvjezdan Karadžin, sa Rudarsko-geološkog-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Istraživanje provedeno u 32 osnovne i srednje škole te u 30 nevladinih organizacija pokazalo je da građani i đaci imaju nedovoljnu ekološku pismenost, slabo ekološko znanje i nisku svijest o potrebi očuvanja okoliša i planete Zemlje, čulo se na današnjoj promociji knjige. U istraživanju provedenom u školama pomogli su članovi Ekološkog pokreta ˝Eko zeleni˝ Tuzla.

– Postojeće ekološko obrazovanje u osnovim i srednjim školama nije adekvatno i kvalitetno za izgradnju i jačanje svijesti o okolišu i održivom razvoju, te je sam sistem obrazovanja potrebno unaprijediti i osavremeniti. Nastavno osoblje nije pripremljeno, ne posjeduje ekološka znanja neophodna za uspješno razvijanje ekološke svijesti učenika. U cilju što bolje informisanosti, neophodno je provoditi ekološko obrazovanje djece i omladine od obdaništa do fakulteta. Nakon ovih spoznaja, željeli smo doprinijeti razvoju ekološke svijesti i napisali smo stručnu knjigu o osnovnim ekološkim i nekim drugim bitnim pojmovima, saznanjima i zakonitostima koji će kod građana podstaknuti novi način razmišljanja i novu ekološku svijest, istakao je Zvjezdan Karadžin.

U knjizi se mogu pronaći mnoge zanimljive činjenice i informacije koje će čitaoce motivisati za novo i senzibilnije ekološko razmišljanje i ponašanje.

Prema riječima Karadžina, u narednom periodu je u planu uspostavljanje saradnje sa Pedagoškim zavodom Tuzla, kako bi se knjiga koristila za edukaciju djece u školi.

Preskoči na sadržaj