PROMOVISANA KNJIGA „MJESEČEV KAMEN“ ENISE ALIBALIĆ

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla bila je domaćin promocije knjige „Mjesečev kamen“ Enise Alibalić. Riječ je o zbirki crtica iz svakodnevnog života. U svakoj crtici duboko je proživljen događaj, dan, sat ili samo trenutak u vremenu. Iako sa sobom nosi pouke, svaka je ova crtica ostavljena čitatelju na dar da o njoj promišlja i pronađe značenje za sebe. Svojevrsni je ovo vodič kroz životnu svakodnevnicu, životne borbe, bitke, ali i pobjede, uspjehe, kao i osvještavanje trenutaka čistog užitka zbog života u njegovoj punini. Ova je knjiga slavlje životu. Prikazuje ljude, ljudske emocije i osjećanja bez potrebe da ih uljepšava ili nagrđuje. Knjiga je to razgovora sa sobom, knjiga duboke kontemplacije i osvještavanja. Namijenjena je svima koji život žive u njegovoj punini i na svaki dan gledaju kao na poklon bez obzira na to šta on donio sa sobom.

Moderatorica promocije, ujedno i recenzentica, Maja Nikolić kaže da kroz knjigu „Mjesečev kamen“  Enise Alibalić čovjek uistinu upoznaje sebe, jer je to knjiga puna razgovora nas samih sa sobom.

„Kada sam je dobila u ruke, počela sam je čitati i osjetila da nekako podsvjesno njome pipkam samu sebe. Jer kao da mi je neko iz same knjige pričao, govorio, približavao mi situacije koje me se tiču, a da ih možda nisam ni svjesna. Prikazuje nam ljude, ljudske emocije i osjećanja, ali ne da o njima priča na jedan romantičan način, nego nam o njima govori onda kada je duboko proanalizirala dan i to svoje viđenje zapisuje i dijeli s nama. Enisa ne piše plitko, prejednostavno, niti sladunjavo. Ne radi se o njezinom ishitrenom zapisivanju, nego o dubokom promišljanju onoga što je određeni trenutak donio i stavio pred nju.“, kaže Maja Nikolić.

Recenzentica, Sanja Dukić smatra da je knjiga „Mjesečev kamen“ bila logičan slijed nakon uspješnog prvijenca Enise Alibalić, „Namaste kažem“. Kaže da je ova knjiga zrelija i zahtjevnija, bolje strukturirana i daje novu dimenziju pogleda na život.

„Ovi redovi se temelje na nekoliko bitnih odrednica: vjera u sebe, duhovna (i fizička) sloboda, autentičnost i zadovoljstvo sobom. Zrelija i zaokruženija misao, Enisinim prepoznatljivim stilom izrečena, pomaže nam da čitanjem izgradimo jednu mentalnu mapu koja nam može biti orijentir i kada knjiga nije tu. Prvi od važnih elemenata je izbor – da budemo ondje gdje nam je prijatno ili da napustimo ono što nam ne prija. Zar i nije većina naših problema uzrokovana upravo nesposobnošću, ili barem nemogućnošću da procijenimo kada je trenutak da odustanemo i spasimo sebe? To je istinska briga o sebi. To je pročišćavanje prostora oko nas i prostora u nama. To je Enisina filozofija.“, naglašava Sanja Dukić.

Knjiga „Mjesečev kamen“ Enise Alibalić podijeljena je u četrnaest tematskih poglavlja koje su propraćene ilustracijama novinara i slobodnog umjetnika, Rame Tučića-Ramova. Enisin je svijet pisanja pretvorio u galaksiju emocija predstavljenih kroz crteže. Onaj na naslovnici, kaže, predstavlja ženu potpuno ogoljenu pred sobom, punu ožiljaka, fokusiranu na sebe, ali samo naizgled okrenute od svijeta.

„Iako je leđima okrenuta prema svijetu, ona ga preko ramena i dalje posmatra, dio je njega i pokušava dati najbolje od sebe, ali i uzeti i najbolje od svijeta. Bila je potrebna jedna kafa da se nađemo na istoj frekvenciji kada su u pitanju ilustracije koje sam trebao uraditi za ovu knjigu. Svaka ilustracija simbolizira nebesko prostranstvo sa značenjima koja se, kroz različite ilustracije – ključaonicu, veliku tačku, kap vode, pahulju ili pero – otkrivaju čitatelju kroz riječi i onda duboko ponirući u sebe pronalaze u svakome od nas.“, kaže Ramov.

Promocija knjige „Mjesečev kamen“ Enise Alibalić je okupila zavidan broj ljubitelja lijepe riječi. Ovo je druga knjiga autorice Enise Alibalić. Njen prvijenac „Namaste kažem“ nedavno je doživio drugo izdanje, jer je prvo rasprodano u rekordnom roku, a knjiga je imala promocije, čitala se i čita širom svijeta.

Preskoči na sadržaj