Promovisana knjiga dr.Ćazima Hadžimejlića „Umjetnost islamske kaligrafije“

P1010102

U petak 31.3.2011. godine u prepunoj sali NUB „Derviš Sušić“ Tuzla promovisana je knjiga „Umjetnost islamske kaligrafije“ profesora dr.Ćazima Hadžimejlića. Organizatori ove promocije su Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, regionalni odbor Tuzla, NUB “Derviš Sušić“ Tuzla i Izdavačka kuća ITD „Sedam“ iz Sarajeva. Promocija knjige upriličena je povodom obilježavanja stogodišnjice od osnivanja HO Merhameta BIH.

Knjigu su promovisali prof.dr.Ibrahim Krzović, prof.dr.Sead Seljubac, mr.Enisa Žunić, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Adil ef. Pezerović,  predsjednik Regionalnog odbora HO ‘Merhamet’ Tuzla,  Anis Aljić, direktor Izdavačke kuće ITD „Sedam i moderatorica Sadžida Beganović – Isaković.

Tradicijsku dimenziju ovom dogaćaju dao je Jusuf Brkić  , učenik IV razreda Behram-begove medrese, koji je uz pratnju saza otpjevao nekoliko sevdalinki.

„Umjetnost islamske kaligrafije“ je knjiga koja sadrži i obrađuje jedan od najvažnijih vidova islamske umjetnosti. Pored uvodnih tekstova historije umjetnosti kaligrafije, nastanka arapskih pisama i stilova sadrži pregled umjetnosti kaligrafija kod Turaka, na Balkanu i u BiH. Nakon ovih dijelova slijede prikazi o uzajamnosti islamske kaligrafije, te slika složenih kompozicija likovnog izraza.

Dr.Ćazim Hadžimejlić, autor istakao je da je knjiga vodič za kaligrafe i da mu je promocija u Tuzli stimulans za dalje.P1010123

 

Profesor dr. Ćazim Hadžimejlić je diplomirao i doktorirao na univerzitetu “Mimar Sinan” u Istanbulu, odsjek historija umjetnosti tursko-islamska umjetnost. Deset godina je predavao na univerzitetu “Mimar Sinan”, a trenutno predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Obradio je više rukopisa i imao preko 27 samostalnih izložbi.

Preskoči na sadržaj