Promovisana knjiga „Afroditin arhipelag“ Slobodana Stajića

P1010003

P1010027Sinoć je u okviru obilježavanja 65 godina postojanja i rada NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i upriličena promocija knjige „Afroditin arhipelag“, putopisca Slobodana Stajića, objavljena u izdanju sarajevske izdavačke kuće Rabic.  O knjizi su govorili  Ahmed Bosnić, novinar i Publicista, Katica Čerkez, profesorica i direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla,  mr.Enisa Žunić.

Ova knjiga  predstavlja  dio triptihona o slavnim ženama o kojima autor piše, putujući od imaginarnog arhipelaga kod Lezbosa, preko Efesa, Istanbula i Atine do Sarajeva, opisujući stvarna i nestvarna susretanja, kao i boravak u jednoj od najčudesnijih biblioteka, sličnoj onoj u drevnom Pergamonu.

Drugi dio sage o ženama je napisan i u procesu je  pripreme za objavljivanje, a treći dio autor piše.

U knjizi „Afroditin arhipelag“ književnik   opisuje  svoja viđenja sa grčkom glumicom i političarkom  Melinom Mercouri , pjevačicom  Nanom Mouskouri , čeličnom Lady Margaret Thatcher, američkom publicistkinjom ,Susan Sontag,  političarkom Swanee Hunt  i Jolantom Kvašnjevski,  suprugom  bivšeg poljskog predsednika Aleksandera Kvašnjevskog , kao i blisko susretanje s Hillary Clinton.

Ocjena promotora je da knjiga svjedoči o premoći žena, te da je pisana u slavu žene, kao iskorak i ogled u sferu u kojoj razboritost i kreativnost žene korespondira s ljudskim napretkom uopće i najvišim civilizacijskim vrijednostima i dostignućima.

O autoru

Slobodan Stajić, novinar i publicista rođen je 1947. godine u Sarajevu. Cijeli radni vijek proveo je u novinarstvu, a žurnalistički opus nije prekidao ni poslije odlaska u mirovinu. Prve reporterske zapise o Maloj Aziji, Francuskoj, Italiji i bivšoj Čehoslovačkoj objavio je još prije četiri i po decenije, da bi potom , kao novinar i urednik Dnevnog lista „Oslobođenje“ i „Svijet“, te saradnik „Dana“, „Spektra“, „Sezama“, i sarajevske „Republike“, kao i više stranih listova , objavio oko 4.500 članaka, putopisa, portereta, intervjua i komentara. Nosilac je najvećeg priznanja „Oslobođenja“, nagrade za životno djelo „30. avgust“ (1999), te laureat prestižne međunarodne nagrade Sloboda za 1998. Godinu, a 6.maja 2011. godine dobitnik je Nagrade za životno djelo Društva novinara Bosne i Hercegovine. 

Preskoči na sadržaj