U prepunoj Sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla promovisan je „Bosanski Kuhar“ profesorice Lamije Hadžiosmanović. O značaju ove knjige za bosanskohercegovačko društvo govorile su profesorica Meliha Terzić i Jasmina Sejtarija, direktorica izdavačke kuće Sejtarija. Pored njih prisutnima se obratila direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, mr. Enisa Žunić.
- Velika je razlika u običnom i sjecanom bureku, jedan se pravi rutinski, dok se u drugi ulaže velika ljubav, strpljenje i predanost. Tako su radile stare majke u Bosni i tu ljubav ovaj kuhar nosi sa sobom, – riječi su profesorice Melihe Terzić.
Bosanski kuhar se plasirao u polufinale na svjetskom takmičenju za najboljeg kuhara koje se održava u Parizu. Knjiga je zauzela četvrto mjesto u predfinalnoj konkurenciji, u kategoriji malih recepata, gdje je konkurisalo više od 800 knjiga iz te kulinarske oblasti iz 47 zemalja svijeta, istakla je gospođa Jasmina Sejtarija.
Prisutni su uživali u interpretaciji starih bosanskih sevdalinki u izvedbi Zekije Suman.
Nakon promocije uslijedila je degustacija tradicionalnih bosanskih jela koje su za ovu priliku pripremile Udruženje žena Podrinja.
Služba za odnose s javnošću
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla