Promocija Ulaznice za junački kabare Melide Travančić

DSC 0158

Promocija kojom je Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla završila svoje aktivnosti povodom „Mjeseca knjige“, održana je sinoć u Američkom kutku Tuzla. Razgovor o knjizi Ulaznica za junački kabare, sa autoricom Melidom Travančić i promotoricom Umihanom Krličević – Omerović, vodila je bibliotekarka i pjesnikinja Amra Razić – Mujezinović, a stihove je govorio glumac Husnija Ćoralić.

Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata Melide Travančić je značajna studija koja donosi veliki izbor djela pisanih na temu atentata iz 1914. godine, od prve pjesme objavljene neposredno poslije atentata, sve do djela nastalih povodom obilježavanja stogodišnjice atentata. Autorica kroz stotinu godina prati diskurs o atentatu u književnosti, fokus zadržava na pojedinačnim autorima i njihovim djelima.

Ovo djelo je sveobuhvatna studija na ovu temu i jedinstvena je, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu, a nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja. Knjiga nudi nova, drugačija, savremena čitanja djela iz prošlosti i njihove komparacije sa diskursom o Sarajevskom atentatu i njegovom akteru Gavrilu Principu danas, te je ovo svojevrsna baza, osnova za dalja istraživanja kako u književnom, tako i u komunikološkom diskursu.