Promocija romana “Savršeno istempirana nesreća” književnice Minele Moranjkić Ćosić održana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla

U okviru aktivnosti obilježavanja Mjeseca knjige, u četvrtak, 10. novembra 2022. godine je održana promocija romana “Savršeno istempirana nesreća” lukavačke književnice Minele Moranjkić Ćosić. Pun Američki kutak Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla bio je pokazatelj da Minela zna naći put do čitalaca, ali i da zna zadržati svoju publiku.

Prisutnima se obratila voditeljica Američkog kutka Tuzla, Sanja Dukić, koja je govorila o Mjesecu knjige, ali se i osvrnula na dugogodišnju saradnju sa autoricom i Grupom “Lucido”.

Lukavačka novinarka i menadžerica brojnih manifestacija Grupe “Lucido”, Edina Salkić, našla se u ulozi moderatorice, a poznati multimedijalni umjetnik Branislav Lukić Luka vješto je predstavio dosadašnje Minelino stvaralaštvo, najavio novi projekat i, kao pravi virutoz, isprovocirao sagovornike da govore o temama koje se nameću čitanjem knjige. Govoreći o putovanju “Savršeno istempirane nesreće”, osvrnuo se na to da je roman bez promocije doživio tri izdanja i da ga odlikuju četiri elementa zbog kojih ovo djelo vrijedi pročitati, a to su: etika, estetika, mudrost – ljepota uma i emocija.

– Roman je pisan sedam godina i da nisam znao da ga je pisala Minela, mogao bih ruku u vatru staviti da ga je pisao muškarac, jer je toliko duboko ušla u muški lik – kazao je Lukić.

Lukić je iskoristio priliku da prisutnima predstavi i dogogodišnji projekat NIP – Naučnoistraživački kamp, koji je oko sebe okupio veliki broj umjetnika i naučnih radnika, a o svom iskustvu u radu na ovom projektu, govorio je i gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Svoj osvrt na Minelin roman, dala je i profesorica Subhija Karahmetović, ističući univerzalnost tematike i umjetnički doživljaj, zbog čega djelo ostvaruje rast i razvoj čitaočeve svijesti i ostavlja mu prostor za vlastitu prosudbu.

Percepcija čitalačke svijesti, primitivizam, provincijalizam i priča o malom zlom čovjeku, teme su koje su bile u fokusu ove večeri. Sama autorica kaže da je ovo knjiga o “ljudima koji žive tuđe živote, zlim kočničarima, koji su spremni da, zbog vlastite nesigurnosti i pomanjkanja kućnog odgoja, sruše sav vaš svijet.”

Moranjkić iza sebe ima objavljena dva autorska djela, zbirku poezije „Cesta za nigdje“ i roman „Savršeno istempirana nesreća“, te nekoliko zbirki proze i poezije, u kojima je kao autorica učestvovala sa književnicima iz BiH, regije i inostranstva poput: „Riječi s Une“, „Kad progovori tišina“, „Logor“; „Silasci u godine“, „Jer govor san produbljuje“, i mnogi drugi. Ova višestruko nagrađivana autorica iz oblasti književnosti, po profesiji je diplomirani žurnalista, dugogodišnji novinar i PR menadžer, polaznik drugog ciklusa studija Odsjeka za žurnalistiku na Univerzitetu u Tuzli.

Pred NUB “Derviš Sušić” Tuzla je još nekoliko promocija u ovom mjesecu, o čemu se zainteresovani mogu informisati putem lokalnih medija, web stranice biblioteke i društvenih mreža.

Preskoči na sadržaj