Promocija knjige Bakira Tanovića „Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva“

slika_knjige_bt_small

Univerzal promet Tuzla i Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla Vas pozivaju na promociju knjige profesora nacionalne historije i filmskog umjetnika Bakira Tanovića koja će se održati 10.3.2011. (četvrtak) u 18 sati u Sali Biblioteke.

Knjigom o jednom od najvažnijih perioda bosanskohrcegovačke povijesti, obuhvaćen je vremenski raspon od 1353. do 1878. godine, dajući time uvid u historijske fenomene koji su prethodili uključenju Bosne u Osmansko carstvo. Modernim historiografskim pristupom se objašnjavaju historijske prilike u Bosni, na Balkanu i u cijelom Osmanskom carstvu, u kontekstu vladavine pojedinih sultana i vlade u Istanbulu.

 

 

slika_knjige_bt

 

Bakir Tanović do sada je objavio dvije historijske studije (“Ko je vlasnik Bosne i Hercegovine” i “Čurčića vakuf”) i jedan historijski roman (Huska Miljković). Režirao je igrane i dokumentarne filmove, kao “Muhadžiri”, “Gazi Husrev-begova biblioteka”, “Znamenje srednjevijekovne bosanske države”… Za igrani film “Ovčar” nagrađen je Šestoaprilskom nagradom, a 1973. godine odlikovan je Srebrenim vijencom za naročite zasluge u oblasti filmske umjetnosti i kinematografije, te je nosilac brojnih drugih nagrada i priznanja.

Preskoči na sadržaj