Projekat “Spajalica”: EU podržava projekte koji educiraju i grade povjerenje među mladima u regionu

1

U Tuzli je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla održana završna konferencija projekta koji je omogućio mnogim mladim ljudima da se educiraju, ostvare nova poznanstva i razmijene iskustva sa mladima u pograničnom području.

Projekat “SPAJALICA- Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama“ finansira Evropska unija u vrijednosti od preko 73.000 eura u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 92.000 eura, a implementiraju ga J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

Na konferenciji su gosti bili mladi iz Vukovara, predstavnici Gradske knjižnice Vukovar, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek kao i mreža sudionika iz javnog i civilnog sektora iz Vukovara (Info-centar za mlade Vukovar i Vukovarska razvojna agencija).

O rezultatima projekta i njegovom uticaju na izgradnju povjerenja i uspostavljanju kontakta među mladima iz Vukovara i Tuzle, govorila je voditeljica projekta ispred Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo. „Implementacijom ovog projekta razvili smo nove usluge u bibliotekama, ali smo i educirali i umrežili mlade u prekograničnom području, što je i bio cilj projekta“ istakla je Szabo.

V.D. Direktor J.U. Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Dr.sc. Edin Jahić, naveo je aktivnosti koje su pomogle unapređenju biblioteke i istaknuo pozitivnu saradnju sa kolegama iz Hrvatske. „Realizacijom ovog projekta značajno su se popravili uslovi rada u Biblioteci, ali je ostvarena i saradnja sa bibliotekarima i nevladinim organizacijama iz Republike Hrvatske“, istakao je Jahić.
Na konferenciji se razgovaralo o provedenim programima koji su imali za cilj poboljšanje uključenosti mladih u društvo, prvenstveno kroz razvoj kompetencija mladih, te znanja o njihovim pravima i oblicima zagovaranja. Raspravljalo se i o mogućnostima prijavljivanja na nove projekte i nastavku saradnje vladinog i nevladinog sektora iz Tuzle i Vukovara.

Ovom prilikom je u Biblioteci prezentirana i izložba fotografija na kojima je prikazano kako su mladi Vukovara doživjeli Tuzlu. Mladi iz Vukovara su prilikom posjete Tuzli koja je realizovana 7.7.2017. godine, imali zadatak da kroz fotografsku radionicu “Pogled kroz objektiv”, zabilježe svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima na koji način vide Tuzlu. Dvadeset najuspješnijih radova je izloženo u prostoru Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla.

Na kraju radnog dana izvršena je posjeta Arheološkom parku “Panonica“ u Tuzli.

Preskoči na sadržaj