Prigodnom svečanošću i i promocijom Monografije proslavljen jubilej 65 godina NUB “Derviš Sušić” Tuzla

DSC00117

 

DSC00128Uz prisustvo brojnih građana, kao i učesnika javnog, kulturnog i političkog života sinoć je odražan prigodna sevečanost povodom obilježavanja 65 godina postojanja i rada NUB “Derviš Sušić” Tuzla. Promovirana je i Monografija koja na popularan način oslikava šest i po decenija dugi put rasta i razvoja ove tuzlanske kulturne institucije.

Brojne goste i ljubitelje pisane riječi pozdravila je direktorica NUB “Derviš Sušić” Enisa Žunić riječima:

– Narodna biblioteka osnovana je 1946. godine, i ona je imala svoj kontinuitet. Mi smo jako ponosni da je jedan od direktora bio i Derviš Sušić, a da naša današnja Biblioteka nosi naziv po ovom sugrađaninu, našem poznatom i dragom književniku. Ipak, bibliotekarstvo je na ovim prostorima bilo još za vrijeme turskog i austrougarskog perioda. U narednom periodu Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” gazit će još krupnijim koracima. Naime, kao rođendanski poklon ova ustanova je od EU dobila finansijska sredstva za digitalizaciju bibliotečke građe,  u toku je automoatizacija posudbe pomenute građe .

Prigodnim riječima prvi se obratio Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla:

– Meni je drago da naša NUB obilježava svoj 65. rođendan. Ona je od 1946. imala i teške i svijetle trenutke, ali u ovih 65 godina bila je sve bogatija i bolja. Ono što joj želimo, jeste da ima što više rođendana, i što da ne u budućnosti bolju i komforniju zgradu sa čitaonicama, učionicama i više knjiga – kazao je Imamović.

U svom obraćanju ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Nađa Avdibašić- Vukadinović čestitala je uposelenicima i menadžmentu NUB “Derviš Sušić” ovaj značajan jubilej, te naglasila da je Biblioteka u teškim vremenima postigla veliki uspjeh što je za svaku pohvalu.

– Šezdeset pet godina možemo tumačiti kao jedan dugačak i kratak period, ali kako god ga posmatrali ja mislim da je vrijedno kazati da je za ovih 65 godina NUB “Derviš Sušić” gazila krupnim koracima i s razlogom se svrstala zasigurno među najkvalitetnije i najznačajnije ustanove kulture ovog tipa. Želim da i u budućem vremenu napreduju kako su to radili do sada. Treba i oni da budu zadovoljni , a i društvena zajednica – poručila je Avdibašić-Vukadinović, i naglasila da je ova Biblioteka uspjela da opstane i u izuzetno teškoj 2011. godini koju je na žalost obilježilo zatvaranje, ili najava zatvaranja mnogih institucija kulture u našoj zemlji.

Potom je govorio ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić prisjećajući se rada Biblioteke u ratnim uslovima. On je izrazio zadovoljstvo što je Biblioteka postigla veliki uspjeh na međunarodnom planu otvaranjem Američkog kutka, te Iranskog, Austrijskog i Turskog odjeljenja.

DSC00176DSC00192Zatim su govorili promotori Monografije o 65 godina postojanja i rada NUB “Derviš Sušić”: prof.dr. Enes Kujundžić, prof.dr Srđan Vukadinović, književnik Hadžem Hajdarević, prof. Meliha Terzić i glavni i odgovorni urednik ove publikacije Meša Pargan.

Prof.dr. Enes Kujundžić, govorio o teškoj situaciji na polju bibliotekarstva i kulture općenito, naglašavajući da se NUB „Derviš Sušić“ uspješno nosi sa izazovima koji se pred njom nalaze. Pohvalno se izrazio o Monografiji koja je izašla povodom jubileja.

– Šezdeset pet godina upućuje na paradigmu trajanja kao jedan svojevrsni moralni i duhovni nauk. Ova monogrfija pokazuje dimenzionirane kulture sadržaje koji govore o istorijatu ove ustanove – rekao je prof.dr. Srđan Vukadinović.

Književnik Hadžem Hajdarević kazao je da obilježavanje 65 godina Biblioteke predstavlja jednu vrstu herojskog čina i jednu vrstu nade da ima još snage da kultura opstane na ovim našim nesretnim prostorima.

– Monografija Biblioteke je spomenik u vremenu – kazao je Hajdarević.

Meliha Terzić, profesorica bosanskog jezika i književnosti je,između ostalog, rekla:

– Da sam bila u stanju da dragoj prijateljici, svojoj Biblioteci zamislim bogatu budućnost, nesuđenoj vizionarki bi se ukazala slika koja nam je danas pred očima Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla ugledni kulturni centar u našem gradu, regiji i državi.

Glavni i odgovorni urednik Monografije Meša Pargan je istakao:

– Uspjeli smo da kući knjiga poklonimo knjigu. U vrijeme kada se kulturne institucije gase, mi smo priredili Biblioteci rođendansko slavlje kakavo će se dugo pamtiti.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupali su učenici Srednje muzičke škole iz Tuzle: Dejan Marinović gitara i Emir Radiševic, klarinet,

te glumac Irfan Kasumović.

Obilježavanje jubileja Biblioteke odvijalao se pod pokroviteljstvom Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Autor teksta:

Đuro Škondrić, urednik  Monografije NUB „Derviš Sušić“ Tuzla

Preskoči na sadržaj