Predstavnice naše biblioteke u posjeti Gradskoj biblioteci Kalesija

Direktorica JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla Mirna Trifković i mr.sc. Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva, u četvrtak, 12. avgusta su bile u stručnoj i radnoj posjeti Gradskoj biblioteci Kalesija koja djeluje kao organizaciona jedinica u okviru JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija. Tamo su se susrele sa direktorom Alijom Džafićem i bibliotekarom Fahrudinom Sinanovićem.
Kalesijska biblioteka je proteklih godina posebnu pažnju posvetila popularizaciji knjige i kulture čitanja. Među istaknutijim imenima vrijedi spomenuti promocije Ibrišimovića, Sidrana i Karahasana.
Naša biblioteka, po Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti TK, vrši funkciju centralne matične biblioteke u Tuzlanskom kantonu. U okviru svog rada i djelovanja vrši nadzor nad radom biblioteka na Kantonu i pruža savjetodavnu pomoć i podršku gradskim i školskim bibliotekama koje egzistiraju na području našeg kantona.
Svrha posjete bila je upoznavanje sa stanjem, poslovanjem, rezultatima rada i problemima sa kojima se ova biblioteka susreće. Između ostalog, razgovaralo se i o mogućnostima ulaska Gradske biblioteke Kalesija u COBISS sistem, čime bi se uveliko unaprijedilo poslovanje. Ujedno su dogovoreni zajednički planovi i saradnja za naredni period.
Preskoči na sadržaj