Predstavljena nova knjiga Mirsada Mustafića „Užičanka Emina“

Sinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, održana promocija nove knjige Mirsada Mustafića „Užičanka Emina“.

O knjizi su govorili doc.dr. Mersada Nuruddina Agović, prof.dr.Izet Šabotić i  mr. Alija Mrkonjić.

Knjiga “Užičanka Emina” osamnaesto je po redu literarno djelo Mirsada Mustafića. Riječ je o zbirci pripovjedaka kojih je ukupno dvadeset i jedna. Svaka od njih posvećena je na neobičan način ljudima i događajima iz Srebrenice, bilo da su ovi događaji vezani za razdoblje sredine 19 stoljeća, kada se zbog ubrzanog slabljenja Osmanske države događa prvi značajniji progon muslimana, odnosno Bošnjaka iz Srbije,a koji su na različite načine vezani za Srebrenicu ili njenu okolinu ili pak o neposrednom posljednjem ratu – agresiji koja nas je zadesila 1992.godine.

Profesor Izet Šabotić u svom obraćanju prisutnima kazao je da svaka priča pod koricama ove knjige govori i  vezana je za Srebrenicu, za njenu prošlost i njenu sadašnjost.

  • To su sadržaji koji govore o ljudima, njihovim sudbinama, životima, nevoljama, radostima, stradanjima, ljubavima, rastancima, susretima i nadama. Svaka od navedenih priča može se posmatrati iz više uglova. Njihova najprepoznatljivija i najveća vrijednost je ona književna, jer Mirsad Mustafić je odavno dokazao svoju književničku zrelost i umijeće. To je svakako potrdio i ovom knjigom. U svakoj od 21 priče, do izražaja je došlo njegovo književničko umijeće, kazao je Šabotić.
Preskoči na sadržaj