Predstavljen zajednički projekat Biblioteke i Udruženja „Evropski put Roma“

press_thumb

Na press konferenciji održanoj u prostorijama NUB „Derviš Sušić“ Tuzla predstavljen je projekat Udruženja „Evropski put Roma“ i Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla. Riječ je aktivnostima usmjerenim na obrazovanje Roma i njihovom uključivanju u obrazovnu i kulturnu politiku BiH.

 

Projekat su predstavili predsjednik Udruženja „Evropski put Roma“, Mehmed Mujić, inače referent za romska pitanja u Ministrastvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i mr. Enisa Žunić, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

 

Zahvaljujući ovom projektu osnovati će se biblioteka u Osnovnoj školi „Kiseljak“, koju pohađa 110 romske djece.

 

„Sa zadovoljstvom smo se uključili u ovaj projekat, jer nam je cilj da pomognemo svim učenicima i studentima Općine Tuzla, TK i šire da dođu do kvalitetnih knjiga, a posebno romskoj populaciji jer se kao manjina nalaze u nezavidnom položaju. Ovo je samo jedna u nizu pomoći koje naša usatnova pruža bibliotekama. Romska djeca moraju biti integrisana u sistem obrazovanja i kulture. Osnivanje biblioteke i donacija knjiga, školi koja broji najviše romskih učenika samo je jedan od načina pomoći romskoj populaciji“, riječi su Enisa Žunić, direktorice NUB „Derviš Sušić“Tuzla.

 

Predsjednik Udruženja „Evropski put Roma“, Mehmed Mujić ovom prilikom zahvalio se direktorici Žunić na ukazanoj pomoći biblioteci u Kiseljaku i apelovao je na ostale kulturne, obrazovne institucije kao i pojedince , na području Općine Tuzli, pa i šire da pomognu rad biblioteke u OŠ „Kiseljak“.

Preskoči na sadržaj