Potpisan dogovor o saradnji sa „Udruženjem za podršku i kreativni razvoj djece i mldih Tuzla“

P2250046

Predstavnice Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih Tuzla prof. dr. Medina Vantić – Tanović i prof.dr. Milena Nikolić  danas su u prostorijama Narodne i univerziettske biblioteke „Derviš sušić“ Tuzla potpisale dogovor o saradnji sa direktoricom Biblioteke mr.Enisom Žunić.

Partner projekta pored Biblioteke i Udruženja, je i Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli. Jedan od osnovnih ciljeva ovog dogovora jeste i stupanje u zajedničke projekte ovih institucija. Jedan od prvih projekata jeste formiranje romskog odjela u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. Ovim bi Tuzlanska biblioteka bila prva biblioteka u Bosni i Hercegovini koja bi u okviru svoje djelatnosti imala i romski odjel.

-„ Želimo da promovišemo romske autore i romsku književnost, ali i literaturu koju su pisali književnici koji nisu Romi, a tiče se Roma.  Pokušat  ćemo obezbijediti časopise na romskom jeziku i nastojati ćemo organizirati kulturne manifestacije kao što su književne večeri, predavanja, a odnose se  na Rome“, rekla je predsjednica Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih Tuzla, prof. dr. Medina Vantić – Tanović.

Projekat ima za cilj podršku romskoj populaciju i poboljšavanje statusa romske djece u školama.

– „Radujemo se ovoj saradnji i cilj nam je da romska djeca dolaze u Biblioteku i čitaju knjige na romskom jeziku i da spoznaju kulturu kako svog naroda, tako i drugih naroda“, kazala je direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla mr. Enisa Žunić koja je istakla da  je Biblioteka i ranije omogućavala romskoj djeci da dođu do željene literature. Kreiranjem romskog odjeljenja Biblioteka će poboljšati bibliotečke usluge usmjerene ka romskoj populaciji.

Preskoči na sadržaj