Posjeta ambasadora Republike Austrije

Njegova ekselencija dr. Donatus Köck, ambasador Republike Austrije jučer je posjetio  Austrijsku biblioteku koja djeluje u okviru Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Ambasadora su primile  direktorica NUB “Derviš Sušić” Tuzla mr. Enisa Žunić, gospođa Ernesa Mešić, predsjednica Upravnog odbora Biblioteke, i voditeljica Austrijske biblioteke pri tuzlanskoj biblioteci gospođa Enisa Osmančević.

Austrijska biblioteka egzistira od 1997. godine, zahvaljujući zajedničkim ulaganjima i naporima biblioteke, Općine Tuzla, Tuzlanskog kantona i Vlade Republike Austrije. Ovu biblioteku u Tuzli zvanično je otvorio gospodin Alois Mock, ugledni diplomata i dugogodišnji ministar inostranih poslova Republike Austrije.

Dr.  Donatus Köcka kazao je  da se u Tuzli uvijek lijepo osjeća i da mu je ovo šesta posjeta našem gradu.

  • Austrijska biblioteka egzistira u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci. Ali najbolja organizacija i menadžerstvo je u Austrijskoj biblioteci u Tuzli.  Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije prati rad ove biblioteke i svi smo izuzetno zadovoljni sa njenim djelovanjem i napretkom, riječi su dr. Donatus Köcka, ambasador Republike Austrije

Direktorica Biblioteke mr. Enisa Žunić je u ime kolektiva istakla svoje zadovoljstvo posjetom njegove ekselencje dr.  Köcka, ali i značaj koji ova posjeta nosi sa sobom.

  • Ambasador nam je iznjeo prijedlog za uključenje u UNESCO-v projekat vezan za kulturno nasljeđe u okviru kojeg bi smo mogli ostavriti veliki napredak. U narednom periodu Ambasada Republike Austrije će organizirati interesantne izložbe u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i u našoj biblioteci, riječi su direktorice Žunić.

U narednom periodu Ambasada Republike Ausrije će pomoći pri radu Austrijske biblioteke u vidu kupovine knjižnog fonda i tehničke opreme , te edukacije bibliotekara i studenata germanistike Univerziteta u Tuzli.

Služba za Odnose s javnošću
NUB “Derviš Sušić” Tuzla

Preskoči na sadržaj