Otvoren Kutak za mlade u JU NUB “Derviš Sušić“ Tuzla

DSC 0883

U okviru projekta “SPAJALICA“, danas je u NUB “Derviš Sušić“ Tuzla otvoren adaptiran i opremljen Kutak za mlade. Projekat “SPAJALICA – Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama“, sufinansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77 EUR, od čega EU sufinansiranje iznosi 73.682,16 EUR. Ovaj projekat implementiraju JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

Zahvaljujući ovom projektu u potpunosti je adaptiran i opremljen Kutak za mlade u JU NUB “Derviš Sušić“ Tuzla i on sada ima sasvim novi izgled i puno bolju funkciju nego što je to bilo do sada. Adaptacijom prostora znatno su se popravili uslovi rada. Kutak za mlade je u potpunosti opremljen novom opremom. Izvršena je zamjena polica, gdje su stare drvene police zamijenjene novim metalnim policama i čime je trajno riješeno pitanje deponovanja knjiga. Nabavljen je novi namještaj za čitavo odjeljenje. Napravljena je nova učionica za edukaciju koja je opremljena najnovijom IT opremom.

Na ovoj prezentaciji prisutnima su se obratiti voditelji projekta Edin Jahić, ispred J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, i Vlatka Surma Szabo, ispred Gradske knjižnice Vukovar. Adaptirani prostor je otvorio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je podsjetio da su počeci saradnje i neupitna podrška inicirani na jednom od sastanaka gradonačelnika Tuzle i Vukovara, gdje su prisustvovali i direktori javnih ustanova ovih gradova. Ideja projekta je začeta tada i, zahvaljujući izuzetnoj saradnji, danas svjedočimo konkretnim rezultatima.

Zahvaljujući ovom projektu značajno su se popravili uslovi rada u Biblioteci i realizacijom ovog projekta Biblioteka će dobiti jednu sasvim novu ulogu u našoj lokalnoj zajednici, ali će se stvoriti i saradnja sa bibliotekarima i NVO iz Republike Hrvatske – istakao je Jahić.

O projektu je govorila i gosp. Surma Szabo i istakla da će se ovim projektom razviti nove usluge u bibliotekama, ali će se educirati i umrežiti mladi u prekograničnom području. Gradska knjižnica Vukovar također u svojim prostorijama planira otvaranje Kutka za mlade koji će biti implementiran u martu mjesecu.

Preskoči na sadržaj