Održano predavanje prof.dr.Izeta Šabotića na temu: “Kulturno naslijeđe – značaj identiteta države”

Danas je u biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla u okviru obilježavanja “Dana evropskog naslijeđa” održano predavanje prof.dr. Izeta Šabotića na temu: “Kulturno naslijeđe – značaj identiteta države”.

Prisutnima se u ime direktorice i kolektiva Biblioteke obratila Amela Galešić koja je izrazila svoje zadovoljstvo što se ponovo mogu organizirati okupljanja u prostoru Biblioteke i najavila da su u pripremi raznovrsni programski sadržaji kojima će biti obilježen “Mjesec knjige”.

Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih evropskih država, sa bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, koje potvrđuje njenu hiljadogodišnju državotvornu postojanost. Kroz vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa najbolje se identifikuje njena bogata prošlost, ali i potvrđuje njen multietnički i multikonfesionalni identitet.

Prema riječima prof.dr.Izeta Šabotića obilježavanje Dana evropskog naslijeđa ima za cilj da ukaže na kulturne vrijednosti evropske baštine i na potrebu zaštite te baštine, njenu valorizaciju ali i da se evropsko društvo integriše upravo preko kulturne baštine.

– Bosni i Hercegovini je posebno važan odnos prema kulturi i kulturnom naslijeđu. Kulturno naslijeđe kod nas nema adekvatnu zaštitu i u velikoj mjeri, a usljed mnogobrojnih razloga je stradalo. Društvo i zajednica se u dovoljnoj mjeri ne brinu o kulturnom naslijeđu, aono je jako znčajno za sve građane naše zemlje. Moramo na jedan pozitivistički način promovisati naše kulturno naslijeđe jer ono integriše i bosanskohercegovačko društvo u cjelini, ali i našu državu u evropskoj zajednici naroda i država, kazao je Šabotić.

Kulturno-historijsko nasijeđe Bosne i Hercegovine je bogato i raznovrsno, nastajalo je od paleolita pa sve do današnjih dana. Sa svojim vrijednostima i posebnostima, dio je ukupne svjetske kulturne baštine, ali i važna potvrda državnog identiteta i čuvar njenog integriteta. Jedan od primarnih zadataka društvene zajednice, jeste, zaštita i valorizacija kulturno-historijskog naslijeđa, te izgradnja svijesti o značaju istog za društvo i zajednicu. U ovisnosti od očuvanja i prezentovanja kulturno-historijskog naslijeđa, zavisi ne samo spoznaja o našoj prošlosti, već i naš put u budućnost.