Održana promocija zbirke poezije „Cesta za nigdje“, autorice Minele Moranjkić Ćosić

promocija minela

U Američkom kutku NUB „Derviš Sušić“ u prisustvu brojnih prijatelja lijepe pisane riječi održana je promocija prve zbirke poezije „Cesta za nigdje“ autorice Minele Moranjkić Ćosić.

Ovo je autoričino prvo samostalno djelo dok su njene priče i pjesme objavljivane u zbirkama „Kad progovori tišina“, „Riječi sa Une“, „Logor“ i druge. Dobitnica je nekoliko priznanja iz oblasti književnosti . Cesta za nigdje je zbirka podijeljena u dva ciklusa : prvi istoimenog naziva u kojem preovladavaju filozofska razmišljanja o postanku , ljubav prema bogu i analiza društva u moderno doba.

Drugi dio je prava lirska poezija pod nazivom „Decenija“ , sa tematikom zrele ljubavi žene prema muškarcu ali i ljubavi kao suštini života.U ovom dijelu napisano je i nekoliko pjesama sa tematikom sevdaha.

Recenzenti zbirke „Cesta za nigdje“ su istaknuti bh. Književnici : Mehmed Meša Pargan ( TZ) I Miladin Berić, najnagrađivaniji banjalučki pjesnik i satiričar. Izdavač knjige je „Nik – grafit“ Lukavac, naslovnu stranicu i slike unutar knjige potpisuje Branislav Lukić Luka, a štampana je u 500 primjeraka.

U ulozi voditelja programa našao se dipl.žurnalista Izen Hajdarević, a stihove iz zbirke recitovao je glumac Irfan Kasumović, muzička pratnja prof. Mirza Sitarević.

Drugi dio promocije knjige posvećen je kolegama umjetnicima pod nazivom „Rođendanska pjesnička karavana – Slavimo ljubav“ u kojoj su se najboljim djelima predstavili autori sa područja TK a među kojima su : Branislav Lukić Luka, Nihad Mešić River, Senada Užičanin, Ernad Musić i mnogi drugi.

Ovo je rođendanski poklon autoricinoj vješnoj inspiraciji.

Minela Moranjkić je diplomirani žurnalista i zaposlena na mjestu direktora JU Javna biblioteka Lukavac gdje svakodnevnim aktivnostima nastoji promovirati čitalačku svijest. Ovo je njena druga promocija a ujedno i najava romana „Savršeno istempirana nesreća“ koji je u postupku recenzije.