Održana promocija romana “Veteran”, autora Alije Mrkonjića

Sinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla godine upriličena promocija romana “Veteran”, autora Alije Mrkonjića. O knjizi su govorili Rensa Berbić – Mišić, profesor, Nermina Hasić, profesor, Mirza Mujagić, moderator i sam autor Alija Mrkonjić.

Prema riječima autora Alije Mrkonjića riječ je o naučno – fantastičnom trileru, čija je radnja smještena u post jugoslovenske republike, Bosnu i Hercegovinu i Srbjju a dešava se u perodu 1991. do 2022. godine.
– U romanu se govori o sredovječnom, bivšem vojniku Jugoslovenske narodne armije koji je prisilno mobilisan i upućen na ratište u Bosni i Hercegovini. Pod pritiskom i prijetnjama nadređenih vojnika, prisiljen je da čini zločine. Od kako je demobilisan, bori sa svojom prošlosti i ratnim traumama. Svoju bol liječi agresivnom terapijom i alkoholom. U snovima ga posjećuju natprirodni likovi, koji utiču na njegovu savjest i u njemu stvaraju osjećaj krivice zbog koje proživlja intenzivnu duševnu patnju. Agoniju i neizjesnost, okončaće nakon angažmana, prijatelja i porodics koji “kopajući” po prošlosti, pronađu uzrok njegove traume, kazao je Mrkonjić.

Ovaj roman, posvećen je svim mladim ljudima koji su slijedeći ideologije lidera, izgubili zdravlje, odnosno živote. Po usmjerenju je pacifistički i kreiran sa ciljem da utiče na svijest ljudi i stvori antagonistički odnos prema ratu ali i velikonacionalnim ideologijama koje indoktrinacijom “guraju” mlade ljude u propast.

Preskoči na sadržaj