Održana promocija knjige Vitomira Pavlovića “Usamljeni stećak Ćazima Sarajlića”

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, u četvrtak, 28. oktobra 2021. godine ugostila je veliki broj sugrađana koji su se okupili na promociji knjige Vitomira Pavlovića “Usamljeni stećak Ćazima Sarajlića”.

Pored autora, na promociji je govorila i recenzentica prof.dr. Marica Petrović, penzionisani novinar Nedim Hrustambegović, a  dijelove iz knjige je čitao tuzlanski glumac Vlado Kerošević.

Knjiga govori o životu i stvaralaštvu Ćazima Sarajlića, tuzlanskog pisca, novinara, slikara i kritičara, sugrađanina koji je ostavio neizbrisiv pečat u kulturnom životu našeg grada. Pavlović i Sarajlić su se dugo poznavali i prijateljevali, pa se, prema riječima profesorice Petrović “često nije znalo ko šta kaže” u knjizi.

Profesorica Petrović je govorila i o važnosti dokumentarnih elemenata knjige za čuvanje sjećanja na mnoge naše sugrađane, kao što su: Ismet Mujezinović, Mevludin Ekmečić, Memo Dervišević, Dragiša Trifković i mnogi drugi.

Autor Pavlović je naglasio da je ovu knjigu napisao uz veliku podršku Ćazimovog brata Dževdeta. Govorio je o vremenu u kojem je Ćazim Sarajlić djelovao, odnosu prema umjetnosti i saradnji i prijateljstvu između njih koji su nastali kroz sve te godine.

– Knjiga, naravno, nije mogla da opiše sve moguće aspekte Sarajlićeve djelatnosti, ali ono što je bitno, je da sam napisao autorski tekst od 150 stranica, a onda sam donio neku širu paletu njegove novinarske aktivnosti. Dodao sam više tekstova koji su objavljeni kao novinarske opservacije u “Frontu slobode” i “Oslobođenju”. Naposljetku sam izabrao njegove likovne kritike i poglede koje je objavio u knjizi prije 20 godine – zaključio je Vitomir Pavlović.

Ovo je još jedna od aktivnosti u okviru Mjeseca knjige, čiji bogat program se nastavlja i u mjesecu novembru.

Preskoči na sadržaj