Održana promocija knjige “Šamaranje lokomotive“

cicko

Sinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” održana promocija knjige “Šamaranje lokomotive“, autora Derviša Čička.

Uz autora, na promociji su govorili: recenzenti Ekrem Avdić i fra Franjo Ninić, dok je voditelj promocije bio Miroslav Petrović.

Ovo je četvrta knjiga kolumni tuzlanskog intelektualca Derviša Čička, objavljenih na portalu Tuzla LIVE u posljednjih nekoliko godina.

Fra Franjo Ninić govorio je o fenomenu “ČIČKOizma” u tuzlanskoj novinarskoj sferi istakavši da ovaj fenomen predstavlja vješti, integrativni i ponekad “neophodni”, ali i intelektualno odgovorni antinacionalizam, promošljen u lokalnom kontekstu Tuzle i Tuzlanskog kantona.

– Derviš Čičko nije novinar niti politički analitičar i tekstovi koji su objedinjeni u ovu zbirku zaista odražavaju osobnu, ličnu metodiku mišljenja ali i artikuliranja stavova autora koji ima svoje političke preferencije, ali i dozu objektivnosti i intelektualne lucidnosti da u zbrci političkog “ne-uma” kod nas dobro procijeni i isprovocira nemisao u političkoj areni, ponajprije u TK i Tuzli, ali i u širem prostoru Bosne i Hercegovine, kazao je Ninić.

Autor se na kraju promocije zahvalio brojnoj tuzlanskoj publici na podršci istakavši da će sredstva od prodaje knjiga donirati za pomoć migrantima u Tuzli.