Održana promocija knjige “Ne osvrći se Lajla”, autora Mirsada Mustafića

Sinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla održana promocija  knjige “Ne osvrći se Lajla”, autora Mirsada Mustafića.

O knjizi su govorili: prof.dr. Izet Šabotić, doc.dr. Nuruddina Agović, mr.Alija Mrkonjić i moderatorica prof.Larisa Ćustendil.

Knjiga “Ne osvrći se Lajla”, sedamnaesto je po redu prozno djelo koje nam je darovao književnik Mirsad Mustafić. Kao i sva ranije Mustafićeva djela, i ovaj roman je prožet životnom pričom nekoliko likova koji svoje porijeklo vežu za njegov rodni grad na istoku Bosne, kao i vrijeme zbivanja radnje koje obuhvata razdoblje uoči agresije, otpor domaćeg stanovništva, trogodišnju opsadu Srebrenice, koja uključuje vrijeme predaje oružja snagama UN-a, i na kraju kako to na više mjesta pisac poentira, tragično “finale”.

Profesor dr.Izet Šabotić u svom obraćanju prisutnima ističe da  romani, knjige književnika Mirsada Mustafića se čitaju u jednom dahu, ali je o njima teško govoriti, teško ih je recenzirati i predstavljati. Jer sve što se o istim kaže to je malo u odnosu na ono što one u sebi nose, kao književno djelo.

  • Ovdje se misli ne samo na prezentovane sadržaje u knjigama, već na dubinu autorovog promišljanja, te posebno na pouku koju nose njegove knjige. Sve ovo je važno i zbog činjenice da su Mirsadove knjige sadržajno vezane za Srebrenicu. Srebrenica je Mirsadova čežnja i radost, patnja i neizbježna bol. Otuda u njemu i toliko snage i književne moći , da nam na jedan posve prihvatljiv način predstavi teške teme vezane za Srebrenicu, kazao je Šabotić.
Preskoči na sadržaj