Održana promocija knjige “Bosanski rat i mir 1992. – 2020.”

Sinoć je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla održana je promocija knjige  “Bosanski rat i mir 1992. – 2020.”, akademika Omera Ibrahimagića. O knjizi su govorili

– prof dr.Izudin Hasanović, redovni profesor

– prof.dr. Edhem Muftić, vanredni profesor

– prof.dr. Omer Hamzić, vanredni profesor

Najnovija knjiga akademika Omera Ibrahimagića “Bosanski rat i mir 1992 – 2020.” donosi nam, na gotovo 700 stranica, jedinstvenu antologiju 65 važnih Ibrahimagićevih radova, od kojih je većina bila objavljena u štampi, znanstvenoj periodici ili u prethodnim izdanjima ovog plodnog autora. Prezentovani hronološki, od 1992. do 2020. godine, tekstovi svjedoče o Ibrahimagićevoj istrajnoj, živoj i kontinuiranoj intelektualnoj borbi za ideju i realizaciju Bosne, borbi za istinu o hstorijskoj utemeljenosti i političko-pravnoj legitimnosti njene samostalnosti i suverenosti i borbi za mogućnost zajedničkog života njenih ravnopravnih naroda u modernoj, demokratskoj državi.

Prema riječima profesora Izudina Hasanovića, u knjizi akademika Omera Ibrahimagića sadržan je reprezentativan izvor njegovih politoloških i pravnih istarživanja i proučavanja društvenih pojava vezanih za državu BiH i njene narode. Iz impozantnog opsega pravnih, politoloških, analitičkih i sintetičkih pregleda upoznat ćemo u knjizi sistematično izloženi kompedij aktuelnih političkih spoznaja i pogleda, društvenih progresija i programskih koncepcija iz kojih se vide njegovi duhovni pogledi i visoki izražajni dometi stvaralačke osobenosti.

  • U skladu sa tim akademik Ibrahimagić je stvorio djelo koje će trajno po širini svojih pogleda na svijet i dinamici državotvornih uporišta aktivističke svijesti odražavati ovo naše najaktuelnije bosanskohercegovačko historijsko razdoblje, kazao je Hasanović.
Preskoči na sadržaj