Održana manifestacija „Junski susreti bibliotekara”

P6030032

P6030036Danas je u Američkom kutku NUB „Derviš Sušić” Tuzla održana manifestacija „Junski susreti bibliotekara” u okviru koje je upriličeno stručno predavanje na temu „Smjernica za školske biblioteke” i promocija knjige „Bošnjačka tradicijska  kultura – uspomenar“,  autora profesora dr. Enesa Kujundžića. Ova manifestacija okupila je veliki broj bibliotekara i drugih kulturnih radnika  sa područja Tuzlanskog kantona.

 U uvodnom obraćanju direktorica NUB „Derviš Sušić” mr.Enisa Žunić istakla je da je današnji dan, dan Derviša Sušića, jer danas Biblioteka obilježava 86. godišnjicu od rođenja književnika po kojem nosi ime, u prostorijama Biblioteke postavljena je i izložba posvećena ovom književniku, a  susret sa bibliotekarima sa područja TK i šire, razgovori o knjizi i sama promocija knjige su najbolji način da se oda počast književniku Dervišu Sušiću.

„Bibliotekarstvo je grana koja se bavi knjigom i koja je vjerno i strpljivo čuva, pa kažu da je to plemenita djelatnost i najbolji ambasador ljubavi među ljudima”, riječi su direktorice Žunić.

Prof dr.Enes Kujundžić govorio je o radu i formiranju biblioteka u školama, njihovoj uređenosti, budžetu kao i pružanju podrške bibliotečkoj zajednici.

„Bošnjačka tradicijska  kultura – uspomenar“ je knjiga inspirisana djelima književnika Alije Isakovića i Muhsina Rizvića koji su dali doprinos afirmaciji bošnjačkog identiteta. Ova knjiga sadrži tekstove koje UNESCO tretira kao nematerijlnu kulturnu baštinu, riječi su autora prof.dr. Enesa Kujundžića.

Nakon stručnog predavanja i promocije knjige uslijedilo je druženje bibliotekara i razmjena iskustava.

Preskoči na sadržaj