Održana javna tribina u povodu Dana nezavisnosti BiH

dn1

U organizaciji Evropskog pokreta u BiH, Ured u Tuzli sinoć je u Sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla održana javna tribina posvećena prvom martu, Danu nezavisnosti BiH. Na tribini su govorili prof.dr. Izet Šabotić,  direktor Arhiva TK, Nazim Ibrahimović, profesor historije i vijećnik OV Tuzla i Elvis Bećirević prof historije i vijećnik OV Tuzla. Moderator javne tribine bio je Edis Bajić.

Profesor Šabotić govorio je o historijskoj posebnosti i nezavisnosi države BiH.

„Svi relevantni historijski izvori ukazuju da Bosna i Hercegovina spada u red starijih evropskih država. Ono što u tom smislu predstavlja konstrukciju, jeste pominjanje imena Bosna još sredinom X st. u prvorazrednom izvoru u djelu bizantijskog cara Konstantina Porfirogenita „De administrando imperio“, koji govori o istoimenoj državi Slovena, koja se nalazi na krajnjem sjeverozapadu tadašnjeg bizantijskog Carstva. U toj zemlji, koja se zove Bosna postojali su gradovi: Katera, Soli, Desnik, Hlebno i dr. Drugi. Drugi neosporan izvor rane bosanske postojanosti jeste „Hronika Popa Dukljanina“ gdje se navodi da postoji država Bosna i da se prostirala od rijeke Drine, na istoku, pa sve do Jadranskog mora na jugozapadu“-, rekao je profesor Šabotić.

Profesor historije gospodin Nazim Ibrahimović govorio je o periodu nakon Referenduma o nezavisnosti 1992.godine do završetka rata 1995. godine.

„Referendum o nezavisnosti BiH proveden je 29. Februara i 1. Marta 1992.godine na kojem je 64,43 od biračkog tijela izašlo na glasanje, a gotovo 98% je glasalo za nezavisnost. Kao odgovor na Referendum, srpske paravojne jedinice su podigle u razdoblju od 1. do 5. Marta barikade u Sarajevu i drugim bh. gradovima, među kojima se izdvaja Bosanski Brod oko kojeg se su razbuktale oružane borbe. U Bosanskom Brodu pripadnici srpske paravojne jedinice su nakon Referenduma podigli barikadu, koju su polahko pomicali prema mostu na Savi. Trećeg marta 1992., blokirali su most praznom cisternom. Na policijsku patrolu koja je pokušala ukloniti barikadu otvorena je paljba, a policajci su na nju uzvratili i uspjeli su ukloniti barikadu, nakon čega se sukob razbuktao da ni sa manjim ili većim intenzitetom nastavio do službenog početka rata“,- riječi su profesora Ibrahimovića.

Elvis Bećirević, profesor historije govorio je o društvenopravnom razvitku BiH.dn2

„ Bosna i Hercegovina je u jesen 1995. Godine dobila Mirovni ugovor iz Dejtona koji evo već 15 godina predstavlja Ustav naše zemlje. Dakle, mi smo jedina zemlja na svijetu koja umjesto modrenog i funkcionalnog ustava zemlje ima   klasični mirovni ugovor ugovor prekidu vatre. Svu današnju konfuziju BiH u političkom, pravnom, ekonomskom i svakom drugom smislu imamo da zahvalimo ovom mirovnom ugovoru, rekao je profesor Bećirević koji je naglasio da u Skupštini BiH nkada nije mogao proći Zakon o praznicima kao što je 1. Mart ili 25. Novembar, dakle Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH, ali se slavi 9. Januar  kao Dan državnosti Republike Srpske ili 18. Decembar Dan Herceg Bosne. Da ne govorim o nemogućnosti donošenja Zakona o zabrani fašizma ili Zabrani negiranja genocida kazao je profesor Bećirević.

 

Evropski pokret u BiH,Ured u Tuzli će u okviru svojih aktivnosti na obilježavanju Dana Nezavisnosti BiH, 28.02.2011.godine organizovati 5. koncert sevdaha „Sevdalinka pečat u srcu svakog Bosanca“ sa početkom u 19 sati, u Velikoj Sali BKC TK Tuzla.

Preskoči na sadržaj