Održana deveta manifestacija “Ovdje stanuje lijepa riječ”

Deveta po redu manifestacija “Ovdje stanuje lijepa riječ”, održana je u ponedjeljak, 31. oktobra 2022. godine u prostorijama Američkog kutka Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla. I ove jeseni, biblioteka je bila mjesto okupljanja učenika i profesora koji žive uz lijepu pisanu riječ. Sasvim je prirodno i da ovaj događaj bude dio aktivnosti obilježavanja “Mjeseca knjige”, koje se u Tuzlanskoj biblioteci održavaju kroz mjesece oktobar i novembar.

Organizatori manifestacije, koja je ove godine nosila naziv “Nigdje srcu nije daleko”, su učenici OŠ “Novi Grad”, sa nastavnicama Maksidom Hadžihasanović i Silvom Karamović-Milošević, kao i Sanja Dukić, bibliotekarka u NUB “Derviš Sušić” Tuzla. Idejni tvorac projekta i osoba koja svake godine aktivno učestvuje u realizaciji ove ideje je penzionisana nastavnica i pjesnikinja Mirela Avdagić.

Učesnici ovogodišnjeg druženja bili su učenici OŠ “Novi Grad”, OŠ “Sjenjak”, Gimnazije “Meša Selimović” i  Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla i profesorice Džehva Aščić, Sanela Kadrić, Lejla Idrizović i Selma Kopić. Lijepe riječi, uobličene u stihove i prozne zapise, mladi autori su ponijeli sa sobom. Čitali su ih jedni drugima, razgovarali o temama kojima se bave, o podršci i poticaju da pišu i koliko je to uticalo na njih.

Među prisutnim učenicima naslućuju se već ozbiljni pisci, koji će u budućnosti sigurno njegovati ideju ovog druženja i, nadamo se, nastaviti razvijati sebe i unapređivati svoje stvaralačke potencijale. Svakako je bitno znati da je Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla dom za ljubitelje lijepe riječi i sigurno mjesto u kojima će biti dobrodošli svi koji žele da obogate svoja znanja i nahrane dušu.

Preskoči na sadržaj