Održan svečani godišnji prijem

Danas je u Američkom kutku NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, održan tradicionalni prijem za predstavnike institucija kulture, Univerziteta u Tuzli, novinare i ostale subjekte koji su imali izuzetnu saradnju sa Bibliotekom.

Mr. Enisa Žunić, direktorica biblioteke prezentirala  je prisutnim gostima  postignute rezultate u protekloj godini i predstavila plan rada za 2010.godinu.

  • Od posebne  važnosti  je naš zajedički uspjeh i ulazak Biblioteke u „Tempus projekat“, „Savez balkanskih biblioteka“,  rad na Kooperativnom online bibliografskom  sistemu (COBISS3), besplatno korištenje  EBSCO baze podataka, naša izdavačka djelatnost, digitalizacija časopisa, te  saradnja sa bibliotekama iz Italije,  Turske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije  i drugih evropskih zemalja, – riječi su direktorice Žunić.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla u 2009. godini izdavač je dva naslova od izuzetnog značaja. Riječ je o knjigama „Bosanski model demokratske vlasti“ autorice mr. Dženete Miraščić i „Nomadi“ tuzlanske književnice Jagode Iličić.

Biblioteka je bila organizator mnogorojnih promocija knjiga, izložbi, okruglih stolova, predavanja, seminara, te je pomogla pri radu biblioteka sa područja Općine Tuzla i Tuzlanskog kantona u vidu pokanjanja  knjiga i stručne opreme. Za vrijeme ovih aktivnosti biblioteku je posjetilo preko 100.000 gostiju.

Problemi sa kojima se u svom radu biblioteka susreće su nedostatak namjenskih sredstava za kupovinu i nabavku knjiga, te određeni problemi u opremi i računarskoj  mreži za obradu knjiga.

  • U prethodnoj godini Biblioteka je dobila na poklon preko 4.000 knjiga od univerzietetskih profesora, pa sve do naših najmlađih čitalaca, istakla je gospođa Amira Omerćehajić, bibliotekar u Službi za nabavku i obradu bibliotečke građe, koja je kazala  da je biblioteka od toga zadržala oko 3.000 naslova a ostalo je podijelila bibliotekama osnovnih škola sa područja Tuzle i TK.

Na kraju prijema uručeni su pokloni i zahvalnice prisutnim gostima, te je uslijedilo zajedničko druženje.

Služba za odnose s javnošću
Narodne i univerzitetske biblioteke
„Derviš Sušić“ Tuzla

Preskoči na sadržaj