Održan okrugli sto na temu: „Zašto čitam knjigu“

U okviru aktivnosti obilježavanja Mjeseca knjige, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla i Aktiv profesora jezika Srednje medicinske škole Tuzla, organizovali su danas, 25.10.2021. okrugli sto na temu: “Zašto čitam knjigu?”.

Cilj ove aktivnosti je razvijanje ljubavi prema knjizi i jačanje svijesti o potrebi čitanja. Ukazalo se na važnost čitanja knjige kako na razvojnom putu pojedinca, tako i u obrazovnom sistemu.

Ovo je doprinos pristupu poimanja čitanja kao ključnog elementa u izgradnji cjelovite ičnosti, ali i stvaranja estetskih i stvaralačkih performansi na putu profesionalnog umjetničkog izraza.

Ispred NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, uvodnu riječ je imala mr.sc. Enisa Žunić, govoreći o značaju biblioteke u ovom procesu. Moderatorica okruglog stola bila je profesorica Lejla Kusturica Divjak, a aktivnost su spretno nosili profesori jezika i odabrani učenici.

U realizaciji ove aktivnosti, učestvovali su profesori i po dva učenika iz škole organizatora, Srednje medicinske škole Tuzla i: Elektrotehničke škole Tuzla, Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla, Savremeno-umjetničke škole Tuzla, Srednje hemijske škole Tuzla, Behrambegove medrese Tuzla, Mješovite srednje škole Kalesija, Turističko-ugostiteljske škole Tuzla i Mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” Kladanj.

Realizacija okruglog stola je znak da postoji saradnja između srednjih škola i Tuzlanske biblioteke, što je bitan faktor za ostvarenje ciljeva koji se i u obrazovnom sistemu i u ustanovama kulture promovišu kroz svakodnevni rad. Priznanja i zahvalnice školama i pojedincima su još jedan poticaj za aktivno učešće u lokalnoj zajednici i šire.

Preskoči na sadržaj