Održan okrugli sto na temu „Meša Selimović u nastavi“

P1010118

U okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla organizovan je okrugli sto na temu „Meša Selimović u nastavi“. Ovom događaju prisustvovali su profesori i učenici Gimnazija „Meša Selimović“ i „Ismet Mujezinović“, Medicinske škole i Elektrotehničke škole iz Tuzle.

Knjge Meše Selimovića se čitaju cijeli život i pri svakom novom čitanju može se otkriti nešto novo i to novo doživjeti na drugačiji način.  Književnost je  umjetnost i profesori razumiju kada neki učenici nemaju afiniteta da rado pročitaju neko djelo ili da imaju dara za pisanje. Predstavnici Gimnazije „Meša Selimović“ predstavili su književni klub koji vodi profesorica bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Emina Vukovljak. Ovakav pristup učenicima pokazao je izvrsne rezultate, pa tako učenici od samog polaska u srednju školu pokazuju interesovanje za književnost, međusobno razmjenjuju ideje, kritički obrađuju svako pročitano djelo i sl.  

Ovaj događaj pružio je priliku profesorima i bibliotekarima da međusobno razmjene iskustva, poboljšaju saradnju i skupa dođu do novih ideja.

Bio je riječi i o novim tehnologijama, prije svega internetu i o čitanju knjiga u generacijski drugom kodu. Internet treba da pomogne da se dođe do novih knjiga, kritika i eseja, kao  i pri pretraživanju bibliotečkih kataloga. .

P1010127Učenicima srednjih škola predstavljene su i usluge NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Godišnja članarina za učenike srednjih škola iznosi 15 KM. U tu cijenu pored posudbe knjiga, uključeno je korištenje interneta, čitaonice i stranih odjeljenja.   

Učenici i profesori iznjeli su svoje zadovoljstvo organiziranjem ovakvih manifestacija i u naredom periodu dogovoreno je organiziranje predavanja, književnih večeri posvećenih drugim bosanskohercegovačkim piscima.

Preskoči na sadržaj