Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava  sinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla održano književno veče autorica izdavačke kuće BMG Bosanska medijska grupa, koje su se svojim stihovima i fragmentima iz proznih djela, predstavile tuzlanskoj publici. Novinarka i književnica Enisa Alibalić govorila je stihove i odlomke iz svoje knjige „Namaste kažem“, koja je objavljena i promovisana početkom ove godine, u okviru BMG biblioteke „Moja prva knjiga“. U ovoj biblioteci su objavljene i knjige „Bar jednom da mi se diviš“, autorice Alme Imamović i „Bavarska kapela“, autorice Mirele Šišić Sakić, koje su publici govorile svoje stihove i utiske nakon pojavljivanja njihovih knjiga prvijenaca. Sa svojim stihovima, publici se predstavila i književna blogerica Dženita Suljkanović, čija će prva knjiga poezije uskoro ugledati svjetlo dana u izdavačkoj kući BMG. Na književnu večer, koju su zajednički organizovali NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i BMG Bosanska medijska grupa, Dženita Suljkanović je stigla iz Dohe (Katar), a Mirela Šipić Sakić iz Ingolstada (Njemačka). Publici se također predstavila i književnica Hazeta Salihović, koja je doputovala iz Zugga (Švicarska), te Haris Halilović, urednik magazina „Plima“, koji je doputovao iz Stuttgarta (Njemačka).

Moderator ove književne večeri bio je književnik i novinar Mehmed Pargan, urednik i izvršni direktor u izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa.

Govoreći o bogatstvu književnih formi i izražaja, koji su u jednoj književnoj večerei predstavljeni publici, Mehmed Pargan je potencirao i važnu činjenicu da su naši autori danas rasuti širom svijeta i da njihova djela nastaju u različitim kulturološkim ambijentima, ali da su ipak sačuvala autentičnu Bosnu, njen jezik, emociju, kulturu…

U obraćanju prisutnima, Mirna Trifković, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, kazala je da je književno veče mali doprinos popularizaciji čitanja i pisanja:

  • Svake godine Biblioteka obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava promocijom novih knjiga, književnim večerima i svim drugim aktivnostima koje su vezane za knjigu u cilju afirmacije knjige i čitanja. Zadovoljstvo je predstavljanjem književnih dijela četiri autorice obilježiti ovaj značajni datum, riječi su Trifković.
Preskoči na sadržaj