Obilježen Međunarodni dan Brajevog pisma

U saradnji sa Udruženjem građana oštećenog vida Tuzla i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom „Derviš Sušić“ Tuzla, jučer je u sali Biblioteke organizovana tribina „Uloga Brajevog pisma u obrazovanju i svakodnevnom životu slijepih osoba“, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana Brajevog pisma. Ovom prilikom predstavljena je knjiga Šime Ešića “Bijeli svijet šareni svijet” koju je grupa glumaca na čelu sa Sanelom Babić samoinicijativno snimila u audio formatu, a Udruženje građana oštećenog vida Tuzla štampalo na brajevom pismu.

Na tribini su učešće uzeli: Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla sa članovima, prof.dr. Amela Teskeredžić, glumica Sanela Babić, Amela Galešić, zaposlenica Biblioteke “Derviš Sušić” i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Tifa Tučić izrazila je svoje zadovoljstvo što se Biblioteka Derviš Sušić, kao institucija kulture aktivno uključila u obilježavanje Svjetskog dana Brajevog pisma.

– Zajedno možemo više napraviti na njegovoj promociji podizanjem svijesti o važnosti pismenosti za slijepe osobe. Saradnja i razmjena informacija, mali su, ali važan korak ka napretku. Ovo se posebno odnosi na nastavnike u redovnim osnovnim školama i vršnjake slijepih osoba koji ne znaju šta je Brajevo pismo, kazala je Tučić.

Brajevo pismo je izumio i usavršio Louis Braille (1809.-1852.) i to je jedino pismo za slijepe osobe.

Brajevo pismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademije nauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkim dostignućem 19. vijeka.

Slijepe osobe, zahvaljujući čitačima ekrana i drugim softverskim dodacima, danas uspješno koriste računare, koji im omogućavaju pristup informacijama, komunikaciju sa svijetom na ravnopravnoj osnovi sa drugima.

Međutim, bez obzira na tehnološki napredak i sve benefite koje je takav napredak donio slijepim osobama, Brajevo pismo ostaje nezamjenjivo u svakodnevnom životu slijepih osoba.

Preskoči na sadržaj