Obilježavanje 3.juna – Dana rođenja Derviša Sušića

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla danas obilježava 95 godina od rođenja bosanskohercegovačkog književnika i svog nekadašnjeg direktora Derviša Sušića.

U saradnji sa glumcem Hasanom Sušićem, Biblioteka je organizirala predstavljanje dijela Sušićevog posthumno objavljenog romana “Čudnovato”.

U realizaciji i izradi ovog video zapisa, učestvovali su:

– Hasan Sušić, glumac koji je kazivao tekst;
– Udruženje dramskih umjetnika Tuzla;
– Darko Jovičić, kamera, svjetlo i ton;
– Miroslav Remetić, montaža.

“Čudnovato” – monolog glumca Hasana Sušića:

Biografija Derviša Sušića

Derviš Sušić rođen je u Vlasenici 3. juna 1925. godine.Kao đak sarajevske Učiteljske škole, odlazi s grupom učenika 1942. godine u partizane, što će imati znatnog uticaja na njegov književni svijet i tematsku zaokupljenost.

Nakon rata učiteljovao je u Srebrenici i Tuzli, zatim bio novinar “Oslobođenja”, “Zadrugara”, povremeno saradnik drugih listova, te upravnik Narodne biblioteke u Tuzli i društveno politički radnik u Sarajevu.
Derviš Sušić je dobitnik Dvadesetsedmojulske nagrade, Nagrade ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a.

Biblioteka u Tuzli u kojoj je Sušić bio upravnik od 4. aprila 2002. godine je nazvana njegovim imenom: Javna ustanova i narodna biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla.

“Našoj historiji i tradiciji, Sušić ne prilazi mitomanski, nego u maglinama prohujalog otkriva sve ono što nas čini onakvima kakvi jesmo, sve ono u čemu se pouzdano prepoznajemo, ponosno ili postiđeno.”

Umro je u Sarajevu 1. septembra 1990. godine.