Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla Posjetio Ambasador SAD, Patrick Moon

ambasador_1

ambasador_2U okviru jednodnevne posjete Tuzli,  američki ambasador, Patrick S. Moon sa svojim saradnicima posjetio je Američki kutak NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, gdje se sastao sa direktoricom Biblioteke mr.Enisom Žunić. Prilikom posjete ambasador Moon nije krio svoje zadovoljstvo kada je riječ o radu i aktivnostima Američkog kutka u Tuzli.

–         Kutak u Tuzli je jedan od devet američkih kutaka u Bosni i Hercegovini. Pozivam ljude iz cijele regije da posjete Američki kutak u Tuzli i da se upoznaju sa američkom kulturom, tradicijom i svim sadržajima koji se u njemu nalaze, rekao je ambasador Moon.

  O radu i trenutnim aktivnostima Američkog kutka u Tuzli govorila je direktorica Biblioteke mr.Enisa Žunić.

–         Ponosni smo na ovaj kutak biblioteke i moram da istaknem da on postoji zahvaljujući izuzetnoj saradnji koju imamo sa Ambasadom SAD u BiH. Zahvaljujući ovom mjestu naši građani imaju mogućnosti da čitaju američke knjige, štampu, prisustvuju na raznim predavanjima, seminarima, bespaltno koriste internet, te da redovno dobijaju informacije o studentskim programima u SAD, istakla  je direktorica Žunić.

Američki kutak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla  otvoren je 27. januara 2004., u saradnji sa Općinom Tuzla, Tuzlanskim kantonom i Ambasadom SAD, odnosno Uredom za odnose sa javnošću. Kutak su otvorili Clifford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH, brigadir general Richard Nash i načelnik Općine Tuzla, gospodin Jamin Imamović sa  predstavnicima Vlade TK . Adaptaciju i opremanje Kutka  finansirala je Vlada SAD putem SFOR-a i Ambasade SAD. Kutak je nastao na osnovama bivše Američke čitaonice, osnovane uz pomoć američkih vojnika SFOR-a, a otvorio ju je pukovnik Thomas Schneider 11. oktobra 1997.

Preskoči na sadržaj