Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine promovisali 28. broj časopisa „Bosniaca“ i predstavili pisce nominovane za Međunarodnu nagradu „Astrid Lindgren“ 2024. (ALMA)

U dvodnevnoj posjeti Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla ove sedmice su boravili predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, direktor dr. Ismet Ovčina, mr. Adisa Žero i Adelaida Grabovica.

Učenici osnovnih škola “Brčanska Malta” i “Pazar”, u ponedjeljak 12. februara 2024. godine su se družili sa dječijim piscima Fahrudinom Kučukom i Bajruzinom Hajrom Planjcem. Puna sala biblioteke, uz gromoglasne aplauze i dječiju graju, svjedočila je jednom izuzetno uspješnom književnom događaju.

Fahrudin Kučuk, kao autor i Bajruzin Hajro Planjac, kao promotor čitanja, nominirani su kandidati za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ 2024 (ALMA), a koje kao nominacijsko tijelo iz BiH predlaže Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Ispred nominatora su se prisutnima obratili Adelaida Grabovica i direktor NUB BiH dr. Ismet Ovčina. Govorili su o procesu nominacije, kriterijima i ulozi koju u tome ima Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Utorak, 13. februara 2024. godine, bio je u znaku akademskih serijskih publikacija, pa je u sali biblioteke promovisan 28. broj časopisa „Bosniaca“, koji izdaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. O časopisu “Bosniaca” govorili su Sanja Dukić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, dr. sc. Mirza Mahmutović profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, mr. Adisa Žero, urednica časopisa „Bosniaca“ i Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik, te direktor NUB-a BiH.

„Bosniaca“ izlazi i u štampanoj i u online verziji, te prati savremene intelektualne i znanstvene tokove i standarde, i na znanstvenim i stručnim temeljima i pretpostavkama, kontinuirano promovira informaciono-bibliotečku djelatnost, čime direktno oblikuje i unapređuje bibliotečko stanje i svijest unutar bosanskohercegovačke, ali i regionalne zajednice.

Profesor Mahmutović se osvrnuo na značaj prisustva ovog časopisa u najprestižnijim svjetskim bazama, te o akademskom značaju objavljivanja u ovakvim časopisima. Bosniaca i ljudi oko nje obavili su veliki posao na putu do mjesta na kojem se nalaze i mogu biti od velike pomoći svima onima koji se bave ovom vrstom publicistike.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina je naveo da ova promocija nije tek promocija rezultata jednog časopisa ili jedne institucije, već najprije promocija nauke i obrazovanja u cjelini te pokazatelj priznatosti naše kulturne, obrazovne i naučne misije u svjetskim strukovnim i naučnim tokovima. Bosniaca je jedna od prepoznatljivih i pozitivnijih pojava unutar naše naučne zajednice i ova promocija je samo mali omaž svemu onome što ovaj časopis istinski predstavlja.

– Tome svjedoči, počevši sa brojem koji danas predstavljamo, indeksiranost “Bosniace” u Scopus multidisciplinarnoj bazi sažetaka i citata. Scopus je velika, svjetska bibliografsko-bibliometrijska baza podataka i među najpriznatijim je indeksnim bazama u svijetu. Ova činjenica potvrđuje da je “Bosniaca” časopis visokih naučnih standarda, čemu svjedoči indeksiranost i u drugim velikim bazama od kojih treba izdvojiti, pored pomenute Scopus, baze Web of Science, Erih plus, itd. Naglašavamo da je ovo najvrijednije priznanje za uspješan rad i doprinos “Bosniace” naučnoj zajednici, što nam daje podstrek, ali i obavezu i odgovornost da još odlučnije nastavimo s radom i rezultatima – istakao je Ovčina.

O važnosti i uticaju ovog časopisa, govorila je i njegova urednica, mr. Adisa Žero, koja je sa stručnog stanovišta dala osvrt na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa, pored članaka, donosi i zanimljive priloge. Iskoristila je priliku da pozove bibliotekare i kolege iz srodnih oblasti da šalju svoje naučne i stručne radove u redakciju, te, ako prođu recenzije, postanu autori čiji su radovi objavljeni u ovom časopisu.

“Bosniaca” je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih te društvenih nauka.

 

Preskoči na sadržaj