Najava promocije knjige “Veteran”, Alije Mrkonjića

Promocija knjige Alije Mrkonjića “Veteran” održati će se u ponedjeljak 20.juna 2022.godine u 17 i 30 sati u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla.

O knjizi će govoriti Rensa Berbić – Mišić, profesor, Nermina Hasić, profesor, Mirza Mujagić, moderator i sam autor Alija Mrkonjić.

Roman “Vetreran” je žanrovski koncipiran kao drama / misterija a podžanrovski kao horor. Radnja se dešava u vremenskom periodu od 1991. do 2022. godina, najprije na prostoru Ex Jugoslavije, a kasnije na teritoriji suverenih država, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Priča prati sredovječnog vojnika čije je psihološko zdravlje narušeno usljed traumatičnih, ali i nadnaravnih iskustava.Traume koje je proživio tokom agresije Jugoslovenske narodne armije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992 – 1995. godina, ireverzibilno razaraju njegovu dušu. Zbog toga postaje sklon porocima i teži ka autodestrukciji i nada se prekidu agonije. Njegova porodica i prijatelji pomažu mu na sebi svojstvene načine, da prebrodi krizu i suoči se sa bolnom prošlošću. U romanu, konstantno se sukobljavaju sile dobra i zla, religija i nauka, nacionalni zanos sa osjećajem krivice i savjesti. Roman je posvećen svim mladim vojnicima, bez obzira na nacionalnu i vjersku opredijeljenost koji su u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije izgubili zdravlje, odnosno život. U širem kontekstu to je priča o svim pojedincima, odnosno grupama pojedinaca koji su žrtvovani za više političke ciljeve. U romanu se konstantno govori o lošem položaju veterana u društvu, u mirnodobskim uslovima. Usud ratnih vojnih invalida, dobrovoljaca ali i onih koji su u pakao rata bili “gurnuti” kroz mobilizaciju,”Veteran” nastoji prikazati kao zlu kob. To je sudbina koje nijedan pojedinac vođen zdravim razumom ne bi želio doživjeti. Likovi romana nisu pozitivni, niti negativci, već obični ljudi sa svojim vlinama i manama koji nastoje “plivati po površini mutnog okeana” fašizma, nacizma i oligarhističkih sistema koje ratni profiteri održavaju živim, isključivo iz vlastitog interesa. Jedna od ideja koje autor neprekidno provlači u romanu, a na kraju je ističe kao fundamentalnu, jeste da je cijena istinske slobode izrazito visoka.

O autoru

Alija Mrkonjić rođen je u Tuzli, (Bosna i Hercegovina) 20.10.1980. godine. Magistar je psihologije, a obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Tuzli. Zaposlen je kao pedagog u srednjoj školi. Preko dvadeset godina aktivno se bavi muzikom (Hip Hop, Rap Core). Bio je angažovan u brojnim muzičkim projektima kao vokal i tekstopisac. Pored muzičkog alternativnog izraza, još kao tinejdžer crtao je stripove sa eksplicitnom tematikom. Također, poštovalac je i konvencionalne umjetnosti, pa je sa svojih trinaest godina, bio najmlađi član KUD “Hasan Kaimija” gdje se kratko bavio i slikarstvom.
Od 2000. godine do 2011. godine, bio je član popularnog tuzlanskog Rap Core benda Urban Instinkt, a od 2011. do 2020. godine snimio je nekoliko pjesama pod umjetničkim imenom “Pedagog X”.
U 2020. godini, pokreće Alternativno Artistički Projekat F91, gdje je u saradnji sa renomiranim ali i manje poznatim muzičarima snimio EP pod nazivom “Welcome to Salt City!”. Pored muzičkog izraza, od samog osnivanja Projekta, Alija Mrkonjić se bavi i razvojem i proizvodnjom Board game igara. Na taj način nastoji da animira mlade ljude povratku konvencionalnim igrama čije igranje jača socijalizaciju i socijalne vještine. Mrkonjić smatra da je socijalizacija omladine dijelom narušena pandemijom COVID – 19 ali i drugim faktorima koji u savremenom okruženju dovode do otuđenja mladog čovjeka I prekomjernog korištenja digitalnih tehnologija u svrhu zabave.
S ciljem da na svojstven način da vlastiti, skromni doprinos u unapređenju odnosa među svim građanima Bosna i Hercegovina kao i normalizaciji i unapređenju odnosa među narodima država Ex Jugoslavije, Alija Mrkonjić, napisao je roman prvenac, pod simboličnim nazivom “Veteran”.
Iako je po struci psiholog a ne lingvističar odnosno književnik, Alija Mrkonjić je svoju ljubav prema pisanju pretočio u “priču” koja u suštini govori o moralu, ljubavi, odgovornosti i ljudskosti kao elementarnim ljudskim vrijednostima. S obzirom da roman “Veteran” nije striktno žanrovski usmjeren, prigodan je za čitanje ljubiteljima političkih trilera, horora, misterija, ljubavnih priča ali i onima koji preferiraju štivo sa religijskom tematikom.

 

Preskoči na sadržaj