Najava: knjževno veče sa Alminom Kaplanom

U subotu 24. septembra 2022. godine u 18 sati u tuzlanskoj biblioteci “Derviš Sušić”  održati će se književno veče sa Alminom Kaplanom.

Moderatorice: Enisa Alibalić i Manda Ilić.

“Na prvim stranicama svog dnevnika, Almin Kaplan je zasadio sjemenke paradajza. Na zadnjim stranicama knjige, on će već zrele paradajze pobrati i spremiti za ručak. Može li biti jednostavniji okvir toka i smjene  godišnjih doba koji su detaljno opisani na ovim stranicama. „Kućni ljudi“ su, naime, pisani u toku proljeća i ljeta 2021. godine. Istini za volju, zbog jezične korektnosti, treba reći da se u tekstu ne spominje paradajz, nego kavada kako se ovaj rajski plod zove u Kaplanovoj Hercegovinu. U knjizi je opisan svakodnevni život pisca i njegove porodice okupljenih oko kuće u Dubravama kod Stoca. To je isti onaj krajolik u koji je pisac smjestio događaje svojih romana i kratkih priča, tako da „Kućni ljudi“ donose novi, dublji uvid u njegov književni svijet. Ovo je knjiga koju su udruženim snagama pisali Kaplan pjesnik i romansijer Kaplan, možda njegova najvažnija knjiga do sada.”  Semezdin Mehmedinović

Almin Kaplan (1985) bosanskohercegovački je pjesnik i prozaist. Pored knjiga poezije, objavio je četiri knjige proze: Trganje, Meho, Dubravske priče i Kućni ljudi. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada među kojima i nagrada “Mak Dizdar”, “Ratkovićeve večeri poezije”, “Zija Dizdarević” i “Edo Budiša”. Živi u Rivinama kod Stoca.

Preskoči na sadržaj