August – dešavanja

Strana literatura za odrasle

 • „Hiljadu sjajnih sunaca” – Khaled Hosseini
 • „Taxi” – Anna Davis
 • „Glamurama” – Bret Easton Ellis
 • „Njeno ime Ajlin” – Ayse Kulin
 • „Mafijašice” – Clare Longrigg

“Hiljadu sjajnih sunaca ” je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o porodici i prijateljstvu. To je zanimljiva priča koja para srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o jednom neobičnom prijateljstvu i jednoj neuništivoj ljubavi. Marijam je tek petnaest godina kada je šalju u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dvije decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dvije sestre, neraskidiva kao veza majke i kćerke.Kako vrijeme prolazi, u Avganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula ječe od puščane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Istrajnost dvije žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima. A ipak, ljubav umije da čoveka natjera na nezamisliva djela, da mu pomogne da čudesnim junaštvom prevaziđe najstrašnije prepreke. Na kraju ljubav pobjeđuje smrt i uništenje.

Literatura za odrasle

 • „Ljubav i prepreke” – Aleksandar Hemon
 • „Rastanak u Potočarima” – Mirsad Mustafić
 • „Ništa nas ne smije iznenaditi” – Ante Tomić
 • „Četvrti rajh” – Milan Vidojević
 • „Ljudožderi” – Tomislav Zajec

Ljubav i prepreke (Love and Obstacles, 2009.) naslov je zbirke pripovjedaka Aleksandra Hemona, u izdanju sarajevskog Buybooka.
Priče objavljene u ovoj zbirci povezane su zajedničkim pripovjedačem, kojeg pratimo kroz njegovo odrastanje i imigrantske dane, te ima naglašenu autobiografsku notu. Autor zbirke priča Pitanje Bruna (The Question of Bruno, 2000.), romana Čovjek niotkuda (Nowhere Man, 2002.) i The Lasarus Project (2008.), čiji prijevod na bosanski jezik još uvijek očekujemo, i dalje oduševljava svoje vjerne čitatelje izuzetno koherentnim, originalnim i životnim pripovijedanjem, konciznim i jasnim stilom, te lakoćom s kojom kreira živopisne i upečatljive likove. Priče govore o ljubavi, lutanju, stvaralaštvu i uspomenama, odrastanju pisca i čovjeka, te o razlikama i sponama između dva različita svijeta i mjestu koje autor u njima pronalazi.

Aleksandar Hemon je danas jedan od najtalentiranijih i najuspješnijih bh. autora na međunarodnoj književnoj sceni. Svojim novim romanom, The Lazarus Project, ušao je u uži izbor za National Book Award i National Book Critics Circle za 2008. godinu. Godine 2003. bio je dobitnik Googenheimove stipendije, zatim “nagrade za genije” koju dodjeljuje zaklada MacArthur (2004. godine), te nagrade Heartland koju dodjeljuje Chicago Tribune (2008). /RadioSarajevo

Dječija literatura

 • „Tajni dnevnik Adriana Molea” – Sue Townsend
 • „Pluk, dječak iz solitera – Annie M.G. Schmidt
 • „Tajna dvorca strave” – Robert Arthur

Tajni dnevnik Adriana Molea” je moderni roman u kojem upoznajemo glavnog lika, trinaestogodišnjeg Adriana Molea, te kroz njegova razmišljanja saznajemo o svim problemima koji ga muče, kao i osobama s kojima se prepliće njegov život. Roman je zapravo njegov vlastiti dnevnik u kojem se nižu njegove misli i zbivanja koja ga zaokupljaju, od dana do dana, od januara jedne godine do aprila iduće. Sadržaj knjige nije vezana radnja, to je niz sličica iz njegovog života, niz njegovih “jada”, njegovi sukobi s okolinom, s roditeljima, njegove nedoumice, njegova traganja za stotinama odgovora.