Književnom večeri sa austrijskim piscem Michael Köhlmeierom

P1010126

Obilježen jubilej 15 godina Austrijske biblioteke u Tuzli

U  organizaciji NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Ambasade Republike Austrije u BiH i književne mreže Traduki, sinoć je u  velikoj sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla održano književno veče sa poznatim austrijskim književnikom Michael Köhlmeierom posvećeno obilježavanju jubileja 15 godina postojanja i rada Austrijske biblioteke u Tuzli.

Na samom početku prisutnima se obratila mr. Enisa Žunić, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, koja se prisjetila prvih godina postojanja  Austrijske  biblioteke u Tuzli, koju je svečano otvorio gospodin Alois Mock, ugledni diplomata, dugogodišnji ministar inostranih poslova Republike Austrije i počasni građanin grada Tuzle.

Na književnoj večeri autor Michael Köhlmeier  predstavio je  tuzlanskoj publici svoj roman „ Idila sa psom koji se utapao“. O knjizi je govorio Jasmin Imamović, književnik i načelnik Općine Tuzla, dok je Emir Sulejmanović, student na Akademiji scenskih umjetnosti čitao odlomke iz romana.

„Ovo je priča o ljubavi prema vlastitom djetetu, ali i prema životu i svakom živom biću. Priča protiv smrti. Pisana srcem, kako se na jedini način može pisati“, riječi su načelnika Imamovića, koji se dotakao centralne radnje djela, a to je konflikt između autora, koji do samog kraja romana hoće ostati čovjek, i sa druge strane, lektora kojeg ništa od toga ljudskoga ne zanima.P1010139P1010175

„ Nakon porodične tragedije počeo sam pisati ovo djelo. Literatura je ta koja daje mogućost nekome da se spasi. Ako postoji razlog da neko bude pisac, onda se taj razlog dokazuje uz pomoć tragedije.“, kazao je književnik Köhlmeir.

Obilježavanju jubileja 15 godina postojanja i rada Austrijske biblioteke pod krovom NUB „Derviš Sušić“ Tuzla nazočili su Brigitte Pfriemer, prvi sekretar Austrijske ambasade u Sarajevu i  Hana Stojić, predstavnica književne mreže Traduki.

„Za nas je ovo poseban dan jer obilježavamo 15 godina postojanja i rada Austrijske biblioteke u Tuzli. Ovaj događaj oslikava dobre odnose dvije države  Austrije i Bosne i Hercegovine. Posebno nam je važno postojanje i rad Austrijskih biblioteka u mjestima gdje nemamo predstavništva i zato smo veoma zadovoljni sa radom naše biblioteke u gradu Tuzli“, riječi su gđe. Pfriemer.

Nakon promocije knjige, uslijedio je koktel i druženje u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Preskoči na sadržaj