Knjiga „Ovo želim da znaš“ promovirana u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla

Knjiga „Ovo želim da znaš“ autorica Emine Pršić i Ivane Šešo promovirana je sinoć u okviru „Mjeseca knjige“ Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla. Riječ je o četvrtoj zajedničkoj knjizi autorica iz Zagreba.

Knjiga „Ovo želim da znaš“ namijenjena je djeci, mladima, ali i roditeljima, jer svojim sadržajem pogađa jednu veoma izazovnu temu: temu odrastanja i roditeljstva. Nastala je za vrijeme pandemije. Svijet se promijenio preko noći, sve ono što smo planirali naglo je stalo. Svjesne da su jedno želje i planovi, a drugo mogućnosti, autorice su poželjele ostaviti ovaj rukopis svojoj djeci.

“Ideja knjige jest da iza sebe ostavimo pisani trag životnih mudrosti, iskustava koje smo same prošle, kao jedna mala zbirka podsjetnika i putokaza.
Premda nema sigurne formule za uspješan i sretan život postoje neki indikatori za usmjerenje koji nam mogu olakšati neke životne izazove. Djecu ne posjedujemo, jedina prednost koju imamo od njih jest da smo ranije došli na ovaj svijet. I tu prednost voljele bismo prenijeti na svoju djecu, kao mali odškrinuti prozor u svijet.”, poručuju autorice.

Emina Pršić, jedna od autorica knjige „Ovo želim da znaš“ pojasnila je sinoć kako je knjiga zapravo nastala.

„Mene je moja kćerka u vremenu pandemije pitala: „Mama, je li tako da ti nikada nećeš umrijeti? To je jedno pitanje koje se može očekivati između 4. i 5. godine života djeteta. Pitala sam se što odgovoriti, jer je ne želim lagati. Od početka imamo jedan odnos u kojem razgovaramo o svemu. Ne postoje teme koje izbjegavam da bih je zaštitila, nego se trudim pripremiti je za život. Onda sam joj odgovorila: „Ja ću, ljubavi, otići onda kada ćeš ti biti spremna.“ Zapravo, ja sam krenula knjigu pisati od kraja. Tema smrti je od onih o kojima niko ne želi razgovarati, ali osvijestiti smrt znači osvijestiti život. Kada osvijestimo smrt, onda još više prigrlimo život, jer znamo da niko od nas neće ostati vječno.“

Knjiga prati odrastanje i izazove, završava otpuštanjem, jednom kada nas ne bude. Na kraju knjige se nalaze prazne stranice za roditelje koji će moći ispisati svoje misli, a jednako tako i za djecu koja će možda imati potrebe ispisati uvjerenja koja im nisu služila u odrastanju, koja ih danas koče ka nekim ostvarenjima, a prenesene su transgeneracijski. O transgeneracijskom prijenosu je na promociji knjige govorila Ivana Šešo, inače realitetni terapeut. Pojasnila je šta to u praksi znači, kako pravilno odgojiti i usmjeriti dijete da roditeljske traume i pogrešna uvjerenja ne bi prenosilo na sljedeće generacije. Na promociji je održana i radionica na ovu temu.

“Ovo želim da znaš” je obostrana knjiga odnosa, roditelja i djece. Smjernica je svim mladim ljudima i njihovim roditeljima. Autorice su ga ispisale za svoje djevojčice, ali i za neke nove djevojčice i dječake, za neki novi, bolji svijet, a knjigu prati i soundtrack s kojim se jednostavno uranja u bit ove priče. Emina Pršić i Ivana Šešo zajedno su još autorice knjiga „Nedostaje? Ne. Dosta je“, „Kad te bajka sastavi, a život rastavi“ i „Ljubav, beba, blagostanje i sranje“.

Preskoči na sadržaj