Izložbena postavka posvećena filmu

U povodu održavanja 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Tuzli, Zavičajna zbirka Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličila je izložbenu postavku posvećenu događajima koji su obilježili navedeni Festival u periodu njegovog održavanja od 1968. do 1990. godine. Za izložbu su korišteni novinski članci iz bosanskohercegovačke, odnosno regionalne štampe, kao i izdavačka produkcija Tuzla-filma koja je pratila dugogodišnji festivalski život Tuzle.

Izložbu bibliotečke građe čine i festivalski bilteni unutar kojih su svoja zapažanja, utiske i ocjene o filmu i filmskoj umjetnosti iznosili brojni autori, reditelji, filmski kritičari, novinari… Uz novinske priloge, izložene su i prigodne monografije koje su, pored ostalog, posvećene portretima važnih reditelja čije prisustvo na filmskoj smotri u Tuzli doprinosilo je izgradnji ugleda i značaja samog Festivala. Retrospektivna izložba o tuzlanskom Festivalu dokumentarnog flma ukazuje na ulogu i važnost Zavičajne zbirke u očuvanju kulturnog naslijeđa našeg grada.

Stoga je veoma važno uz prezentaciju i obogaćivanje navedenog fonda, raditi i na digitalnoj pohrani građe, kako bi se trajno zaštitili usamljeni primjerci naslova o Filmu koje danas Zbirka čuva.

Preskoči na sadržaj